Elhunyt Kurtág Márta zongoraművész

92 éves korában meghalt Kurtág Márta zongoraművész, Kurtág György felesége és ihletője.

1927. szeptember 30-án Esztergomban született. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett zongoraművész diplomát Antal István és Hernádi Lajos tanítványaként, kamarazene mesterei Weiner Leó és Mihály András voltak. Kadosa Páltól magánúton összhangzattant, formatant és zeneszerzést tanult.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

1953 és 1963 között zongorát tanított a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, 1972-től pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének korrepetitor-tanáraként dolgozott.

Több mint hat évtizedig volt Kurtág György felesége és műveinek avatott tolmácsolója. Rendszeresen koncertetek közösen, Kurtág kompozíciói mellett gyakran megszólaltatják Bach koráljainak négykezes átiratait is.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Olyan neves fesztiválokon és koncerttermekben léptek fel, mint a Palais Garnier (Festival d’Automne à Paris), a Piano aux Jacobins (Párizs), a Théàtre du Jeu de Paume (Aix-en-Provence), a Jerusalem Music Center, az Aldeburgh Festival, a Library of Congress (Washington), a Carnegie Hall (New York), a Tonhalle (Zürich), a Mozart-hét (Salzburg) vagy a Bécsi Ünnepi Hetek.

Zongorajátékát az ECM, a Col Legno és a BMC is rögzítette.

ATEMPO.sk / BMC
Fotó: Marjai Judit