Ők jutottak tovább a Fölszállott a páva első válogatójából

Ők jutottak tovább a Fölszállott a páva első válogatójából

Huszonnégy produkció jutott tovább a Fölszállott a páva új gyerekévadának első adásából, amelyet a Duna Televízió sugárzott.

A gyerekek ezúttal is négy kategóriában - énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek - mérhetik össze a tudásukat. Az előző évekhez hasonlóan 48 produkció áll a Fölszállott a páva színpadára, karácsony előtt pedig kiderül, kik lesznek a kategóriák legjobbjai és ki lesz 2019-ben a nézők kedvence.

Az első adásból az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriában továbbjutott

Bartók Miklós Dániel (Szatymaz),
a Kisrügy Énekegyüttes (Székesfehérvár),
a Komári Puják (Zalamkomár),
a Kumánovich testvérek (Horvátzsidány),
a Nyitnikék (Erdély – Székelyudvarhely),
Ölveczky Emma (Érsekcsanád),
a Sulyom Énekegyüttes (Abaújszántó),
Szabó Blanka (Debrecen),
Szász Csanád László (Erdély – Körtvélyfája),
a SzejkeBarka testvérpár (Hódmezővásárhely),
Szerdahelyi Luca és Nagy Eszter (Felsőörs, Ráckeve)
és a Tulipános Tilinkó (Pécs).

A hangszeres szólisták, hangszeregyüttesek és zenekarok közül az élő adásokban folytathatja a

Bodros Tamburazenekar (Vajdaság – Ada),
CodoBanda (Erdély – Szamosújvár),
Csapodi Tádé (Budapest),
Hajdu-Németh László (Budapest),
a Legényes zenekar (Eger),
Maier Cseperke (Rátka),
Majoros Ditta (Nyíregyháza),
Merkovity Anna (Vajdaság – Temerin),
Nagy Bálint(Kaposszerdahely),
Nagy Benedek (Budapest),
Németh Csaba Levente (Zsámbék)
és az Ördöngős Népzenetanoda zenekara (Komárom).

A komáromi csapat felkészítői Korpás Éva (ének) és Horsa István (zenekar), tagjai Janovszki Csenge (ének), Kozma János (hegedű), Méhes Mihály (kontra), Horsa Borbála (cselló), Méhes Gergely (nagybőgő).

A szlovákiai Komárom mellől érkező Ördöngös Népzenetanoda fontosnak tartja a népzenét, hiszen ez által hozzájárulhatnak a régi nagy zenészek emlékeinek megőrzéséhez. A hegedű, brácsa, cselló és bőgő mellé szegődött egy énekes lány is, Janovszki Csenge személyében. Hiszik, hogy az énekes jelenléte egy zenekarban lüktetést ad a produkcióhoz, sokkal intenzívebbé és élvezhetőbbé teszi az egészet. Ez pedig fontos, hiszen idén az a céljuk, hogy azt a zenétől kapott erőt, amit eddig ők csak televízión keresztül észleltek, ők közvetítsék a nézők fele.

 

 

A zsűri tagja Sebestyén Márta, Kossuth-díjas népdalénekes; Salamon Bea előadóművész, népi hegedű tanár, a népművészet ifjú mestere, a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa; Kocsis Enikő Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, a Szentendre Táncegyüttes, a Győri Lippentő és a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője; Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, akadémikus, a Vujicsics Együttes vezetője, a Zeneakadémia tanára; Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, táncművész, A Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Honvéd Együttes igazgatója.

A MTVA és a Hagyományok Háza, valamint szakmai partnere, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület népzenei és néptáncos tehetségkutatóját idén is Morvai Noémi és Novák Péter vezeti.

Jövő pénteken is a válogatók legjobb pillanatait láthatják a Duna Televízió nézői, akkor derül ki, hogy a táncos szólisták, táncos párok és táncegyüttesek közül melyik huszonnégy produkcióval találkozhatnak majd a november 8-án induló élő adásokban.

A Fölszállott a páva első felvezető adását követően a válogatón bemutatkozott produkciók vágatlanul megtekinthetők a folszallottapava.hu oldalon, illetve a műsor youtube csatornáján.

EZ, ATEMPO.sk / MTI