Ők jutottak elsőként a Fölszállott a páva középdöntőjébe

Ők jutottak elsőként a Fölszállott a páva középdöntőjébe

Hat produkció jutott tovább a Fölszállott a páva idei gyerekévadának első élő adásában péntek este. Köztük van a dernői Kristóf Áron is.

A Duna Televízióban sugárzott műsorban tizenkét versenyzőt láthatott a közönség.

A zsűri pontjaival a középdöntőbe jutott

a táncos szólisták és táncospárok közül Dudás Lili és Kispál Domonkos,
a táncegyütteseknél a Vasi Kislegényczéh,
az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában a Tulipános Tilinkó,
míg a hangszeres szólisták és zenekarok közül Nagy Benedek.

Szabadkártyával juttatta tovább a zsűri Szász Csanád Lászlót és Kristóf Áront.

A 12 éves Kristóf Áron szeretné megőrizni a felvidéki Dernőről hozott tájszólását, és természetesen fontosnak tartja a hagyományok ápolását is. Néptáncos családból származik, két éves kora óta táncol, és emellett hegedül is. Édesanyja szerint bármit képes lesz elérni az életben, hiszen nagyon céltudatos és kitartó fiú. Vágya, hogy egyszer hivatásos táncossá váljon, ezért a Pávát nagy lehetőségnek tartja a tapasztalatszerzésre és tanulásra.

A zsűri tagja Sebestyén Márta, Kossuth-díjas népdalénekes; Salamon Beáta előadóművész, népi hegedű tanár, a népművészet ifjú mestere, a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa; Kocsis Enikő Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, a Szentendre Táncegyüttes, a Győri Lippentő és a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője; Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, akadémikus, a Vujicsics Együttes vezetője, a Zeneakadémia tanára; Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, táncművész, A Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Honvéd Együttes igazgatója.

A hetedik évadot Pál István Szalonna és bandája Pál Eszter közreműködésével nyitotta meg és hat évad után átadta a stafétát a Parapács Zenekarnak, az első évad győztes zenekarának.

A műsorban egy különleges produkciót, a Csillagkaput is láthatták a nézők az Alba Regia Táncegyüttes Pulutyka csoportja, a Parapács Zenekar, a debreceni Kispendely Énekegyüttes és Novák Péter közreműködésével.

A MTVA és a Hagyományok Háza, valamint szakmai partnere, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület népzenei és néptáncos tehetségkutatóját idén is Morvai Noémi és Novák Péter vezeti.

A Fölszállott a páva gyerekévada jövő pénteken a második élő elődöntővel folytatódik, akkor is tizenkét produkciót láthatnak a nézők.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Fölszállott a páva