Harminc éves a Kor-Zár verséneklő együttes – új lemezzel és turnéval ünnepelnek

A Kor-Zár verséneklő együttes egyidős a rendszerváltással. A bársonyos forradalom évében 1989-ben alapította Zsapka Attila és Zsapka Zsolt, valamint Vén Kamil, aki már nem tagja a zenekarnak. Az együttes nevét részben egy lezáruló korszakról kapta, részben pedig az egyetemista forradalmárok emlékeiből merítette.

A Kor-Zár kezdettől fogva az irodalom népszerűsítését tűzte ki célul, s bár vannak saját dalaik is, a fő profil mindvégig az énekelt vers maradt.

„Ez nem egy népszerű műfaj, sokan vitatják is létjogosultságát - mi mégis úgy érezzük, hogy szükség van rá. Költészetünk kiváló neves poétáinak jóvoltából valójában egy kimeríthetetlen kincstár, ünneplésre méltó mérhetetlen gazdagság, melyet őriznünk és ápolnunk kell. Néhány pillanat erejéig újra meg újra a nap felé fordítani, megragyogtatni ezeket a kincseket egyáltalán nem rangon aluli, de nagyon is megtisztelő, teljes odaadást igénylő feladat.” – olvasható a zenekar ars poetikájában.

 

 

Az együttes első lemeze 1995-ben jelent meg Őrizzetek meg címmel. Ezt követően napjainkig még hat albummal dicsekedhet a csapat: Tajtékos ég, Hangraforgó, Az én falkám, Búcsú a holnapért, Mozi, Karácsonyi ének.

FOTÓK A KOR-ZÁR KARÁCSONYI KONCERTJÉRŐL

Az ünnepi évforduló kapcsán jelenik meg a Kor-Zár harminc nevet viselő nyolcadik album, mely négy új dalt és egy születésnapi válogatás tartalmaz a zenekar legjobb dalaiból.

 

 

A Kor Zár csapatában a harminc esztendő alatt sok remek zenész megfordult. Zsapka Attila (ének, gitár) és Zsapka Zsolt (ének, gitár) alapítótagok mellett a zenekar jelenlegi összetétele:

Miklósné Zsapka Mónika (ének),
Madarász András (pengetős és billentyűs hangszerek),
Farnbauer Péter (basszusgitár),
Kovács László (dobok),
Sipos Dávid (szaxofon)
és Pikler Attila (hegedű, mandolin, perkusszív hangszerek).

Andrej Fujas, aki 1994 óta volt a Kor-Zár basszusgitárosa 2017-ben 48-éves korában hunyt el.

 

 

A Kor-Zár együttes megalakulásának 30. évfordulója alkalmából koncertsorozatra indul, melynek első állomása Gútán lesz november 17-én.

A nagy ünnepi, születésnapi koncertnek a komáromi Városi Művelődési Központ ad otthont november 28-án 19.00 órától. Több régi zenekar-tag, valamint meglepetés-vendégeket is láthat-hallhat majd a közönség. Ott lesz többek közt Emmer Péter, Korpás Éva, Kátai Zoltán, Lakatos Róbert, Vadkerti Imre és Varjú Attila is.

A Kor-Zár harminc koncertsorozat további állomásai: Nagykapos november 30., Tardoskedd december 7. és Érsekújvár december 20.

ATEMPO.sk