15 éve hunyt el Bubik István színész, zenész, kaszkadőr

Bubik István

Bubik István Jászai Mari-díjas színművész másfél évtizede nincs közöttünk. 2004. november 28-án autójával frontálisan ütközött egy másik személygépkocsival és a helyszínen életét vesztette. Korosztályának egyik legtehetségesebb színésze volt.

Budapesten született 1958. május 19-én. Többek között tagja volt a Nemzeti Színháznak, a Művész Színháznak és a Thália Színháznak, 2000-től az Új Színház tagjaként dolgozott. A művészt 1985-ben Jászai Mari-díjjal, Rajz János-díjjal és Farkas-Ratkó díjjal tüntették ki, valamint kitüntették az Országos Színház Találkozó legjobb férfi alakítás díjával. 1988-ban Magyar Művészetért Díjjal, 2000-ben érdemes művész kitüntetéssel ismerték el.

 

 

A magyar és a világirodalom legismertebb hősszerepeit játszotta, valamint rockoperák főszerepeit énekelte. Érzelmeken alapuló, aktív, robbanékony játékstílus jellemzi alakításait.

Főbb szerepei többek között: Mercutio (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Ádám (Madách: Az ember tragédiája), Áron (Madách: Mózes). Tarttuffe (Moliére: Tartuffe), II. Richárd (Shakespeare: II. Richárd), Bicska Maxi (Brecht-Weill: Koldusopera), Pozzo (Beckett: Godot-ra várva), Lennie (Steinbeck: Egerek és emberek), Beppe (Goldoni: Chioggiai csetepaté), Sarmiento (Cervantes: Szószátyárok), Jago (Shakespeare: Othello), Klescs (Gorkij: Éjjeli menedékhely).

 

 

Emellett több filmben és tévéjátékban is szerepelt, például Vérszerződés; Óriás; Halálraítélt; Gyökér és vadvirág; Golyó a szívben; Nyolc évszak; A tanítónő; Istálló; A napfény íze; Kisváros.

A fentieken túl több híres szinkronszerepe volt, mint például Forrest Gump című filmben ő adta Tom Hanks hangját vagy a Rocky és a Cobra című filmekben Sylvester Stallone hangját. A tévénézők a Nyolc évszak című televíziós sorozatból ismerhették meg a nyolcvanas években.

A színészzenekar dobosa volt. A színészválogatott tagjaként kosárlabdázott, focizott és öttusázott.

ATEMPO.sk