Jön a Fölszállott a páva utolsó elődöntője – ők lépnek fel

Jön a Fölszállott a páva utolsó elődöntője – ők lépnek fel

A negyedik, utolsó elődöntővel folytatódik a Fölszállott a páva idei gyerekévada, péntek este ismét tizenkét produkciót láthatnak a nézők.

A Duna Televízióban 19 óra 30 perctől sugárzott műsorban a gyerekek ezúttal is négy kategóriában - énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek - mérhetik össze a tudásukat. Az előző évekhez hasonlóan 48 produkció áll a Fölszállott a páva színpadára, karácsony előtt pedig kiderül, kik lesznek a kategóriák legjobbjai és ki lesz 2019-ben a nézők kedvence.

 

A negyedik élő adásban a táncos szólisták és táncospárok között

Busai Bori és Makula Zoltán (Jászberény),
Lipusz Bendegúz (Zalaegerszeg)
és Sándor Benjámin Solt (Szekszárd) mutatkozik be.

A táncegyüttesek közül

a kistarcsai Pannónia Néptáncegyüttes Barkóca csoportját,
a szennai Zselici Dönögéket
és a miskolci Szinvavölgyi Prücskök Néptáncműhelyt láthatják a nézők.

Az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában

a Kumánovich testvérek (Horvátzsidány)
mellett Ölveczky Emma (Érsekcsanád)
és a Szejke Barka testvérpár (Hódmezővásárhely) lép színpadra.

A hangszeres szólisták és zenekarok közül

a Legényes zenekar (Eger),
Maier Cseperke (Rátka)
és Nagy Bálint (Kaposszerdahely) adja elő produkcióját.

 

A zsűri tagja Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, Prima Primissima és UNESCO-díjas előadóművész; Salamon Beáta előadóművész, népihegedű-tanár, a népművészet ifjú mestere, a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa; Kocsis Enikő Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, a Szentendre Táncegyüttes, a Győri Lippentő és a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője; Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, a Vujicsics Együttes vezetője, a Zeneakadémia tanára, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, táncművész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Honvéd Együttes igazgatója.

A Fölszállott a páva házigazda zenekara a tornaljai Parapács zenekar.

A műsorban egy különleges produkciót, a fennállásának 30. évfordulóját jövőre ünneplő sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttest láthatják a nézők. Az erdélyi együttes a Szerencsekrajcár című mesedarab részletét mutatja be.

A MTVA és a Hagyományok Háza, valamint szakmai partnere, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület népzenei és néptáncos tehetségkutatóját idén is Morvai Noémi és Novák Péter vezeti.

A jövő héten az első középdöntővel folytatódik a műsor. A szabadkártyák sorsáról a középdöntőkben már a nézők szavazhatnak.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Fölszállott a páva