Jubilál Józsa Mónika karnagy, ének-zenetanár, a hazai kórusmozgalom kimagasló alakja

Ma 60 éves Józsa Mónika karnagy, egyetemi tanár, a Nyitrai Konstantin Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának adjunktusa, a Magyar Kodály Társaság tiszteletbeli tagja.

A hazai kórusmozgalom kimagasló alakja a galántai járásban fekvő Vága községben született, és a mai napig ott is él. A Galántai Magyar Tannyelvű Gimnáziumban érettségizett, mellette pedig a galántai zeneiskolában tanult hegedülni.

 

Józsa Mónika

 

Karvezetői tanulmányait a Felsőfokú karnagyképzőn Budapesten (1985) kezdte, a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán szerzett karvezetői (1992), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Budapesten pedig ének-zenetanár, karvezetői diplomát (2003). Doktori fokozatot a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán szerzett, kutatási területe Kodály Zoltán felvidéki munkássága és kapcsolatai. 1992-től a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem oktatója.

1981-től 1994-ig a Galántai Magyar Tannyelvű Gimnázium Leánykarának karnagya, 1986-tól 1993-ig az Ifjú Szivek Magyar Művészegyüttes (Pozsony) énekkarának karnagya.

1982-től vezeti a galántai Kodály Zoltán Daloskört, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának 1980-tól énekese, szólamvezetője és karnagya, 2006-tól az együttes művészet vezetője. 1992-től a Nyitrai Konstantin Egyetem Magyar Kórusának karnagya, 2015-től vezeti a Közép-európai Tanulmányok Karának tanári kamarakórusát.

 

Józsa Mónika

 

1972-től szülőfaluja, Vága község katolikus templomának kántora.

Együtteseivel számos díjat nyert, több hangfelvételt készített, valamint több alkalommal kapott karnagyi különdíjat hazai és külföldi kórusversenyeken. Jelentős szerepet vállal a felvidéki magyar zenetanárok karvezetőképzésében,

a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által szervezett Jókai Mór Nyári Egyetem rendszeresen meghívott szakelőadója, karvezetőkurzusainak vezetője.

 

Józsa Mónika

 

Szakmai elismerések, kitüntetések

1983: Csengő Énekszó – legjobb karnagyi teljesítményért járó különdíj
1989: Békéstarhosi Zenei Napok – karnagyi különdíj
1990: A Radius Hungaricus Chor I. Nemzetközi Kóruskarnagyi Versenye – 1. díj
2002: XIV. Nemzetközi Kórusfesztivál Nagyszombat – karnagyi különdíj
2003: Prágai Nemzetközi Adventi és Karácsonyi Zenei Fesztivál – karnagyi különdíj
2006: Galánta város polgármesterének díja
2009: Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének díja
2009: Vass Lajos-emlékplakett
2011: Szent László Érdemkereszt
2011: Mikola Anikó-díj
2013: Cirill—Metód-díj a nemzeti és a keresztény hagyományok ápolásáért
2015: a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem rektori díja a szlovákiai magyar kórusmuzsika népszerűsítéséért a Szlovák Rádióban
2017: Galánta városának Pro Urbe-díja Galánta írásos említésének 780. évfordulója alkalmából.

 

Józsa Mónika

 

A kórusmozgalomban kifejtett munkássága elismeréséül 2002-ben a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettje kitüntetést, a felvidéki magyar zenei és énekkari kultúra megőrzése, továbbá a magyar ének-zenetanárok továbbképzésében végzett munkássága elismeréseként 2013-ban a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András