Bertók István különdíjas lett és Hollandiában koncertezhet

Második alkalommal rendezte meg a Babel Sound, együttműködve a hollandiai Amersfoort Jazz Fesztivállal a Laureate tehetségkutató world-jazz versenyt Magyarországon.

A verseny célja, hogy a world-jazz és ethno-jazz műfajban kiemelkedőt alkotó magyar, illetve felsőfokú zenei tanulmányaikat Magyarországon végző, vagy már végzett fiatal zenészek nemzetközi megjelenéshez és alkotói támogatáshoz jussanak.

Idén döntősök között ott volt a dunaszerdahelyi Bertók István zongoraművész is, aki különdíjban részesült: meghívást kapott a 2020-as Amersfoort Jazzfesztiválra Hollandiába.

Az első helyezett a Perpetuum formáció lett, második helyen a Rafael végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Rozbora Ádám Quartett állhatott.

A döntés neves nemzetközi zsűri hozta meg:

Matti Austen (NLD) – Amersfoort Jazz Festival
Mariam Makharadze (RUS) – Usabda Jazz Festival
Binder Károly (HUN) - Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Márkus Tibor (HUN) - Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium
Kollmann Gábor (HUN) - Liszt Ferenc Zeneakadémia, Budapest Jazz Orchestra

Az Amersfoort Jazzfesztivál a 42. évadával az egyik vezető jazzfesztivál Hollandiában és világszerte, évente 20 ország 350 művészét mutatja be 80 000 látogatónak, 80 koncerten keresztül, 18 különböző helyszínen, a gyönyörű történelmi városban.

A 2020-as Amersfoort Jazzen fellépő magyar művészek:

Sárik Péter Trio
Dresch Mihály Quartet
Binder Károly
Borbély Mihály Quartet
Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Duo
Várallyay Petra Trio
Santa Diver
és Bertók István

Gratulálunk mi is Pityunak a sikeréhez! Ha pedig szeretnétek őt még idén élőben hallani, mindenképp látogassatok el szólókoncertjére december 10-én, kedden a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériába.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á András