Indul a Tanítókórus Amerikai turnéja

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa pár hete ünnepelte megalakulásának 50-ik évfordulóját. Az idei év azonban más különlegességet is tartogat a zömmel tanárokból álló együttesnek, hisz az amerikai magyar egyházi közösségek meghívására koncertturnéra indulnak a tengerentúlra.

Hecht Anna, a kórus elnöke így nyilatkozott erről:

"Október 9-én Kanadába, majd az Amerikai Egyesült Államokba egy háromhetes, összesen 12 koncertből álló amerikai turnéra utazunk el. A kórustagok és a karnagyok számára ez fárasztó lesz, ugyanakkor nagy élményt ígérő kirándulás is.

Az utóbbi években külföldön Budapesten, Nagyváradon, Bécsben, Prágában, Rómában és Svájcban, Lugánóban szerepeltünk. Most a tengeren túl is alkalmunk lesz bemutatni a Vass Lajos örökséget. A somorjai Csalló népi zenekar 6 tagja is velünk tart, ők is segítenek ebben.

A meghívást már egy éve megkaptuk. Tavaly november óta gyűjtjük a támogatást a költségek fedezésére. A kórustagok jelentős személyes hozzájárulása mellett is rengeteg erőfeszítésre van szükség. Sokan segítettek, segítenek - ki pénzadománnyal, ki tankoncertek szervezésével, ki azzal, hogy több darabot megvásárol a kórus CD-kiadványaiból. Mindnyájuknak hálás köszönettel tartozunk."

A kórus a turné keretében ellátogat többek között Torontóba, New Yorkba, Clevelandbe és Chicagóba is, ahol elsősorban a kint élő magyaroknak adnak koncerteket. A programot a Csalló zenekar fellépései egészítik ki, akik népzenei hagyományunkat mutatják be majd a közönségnek.

 

Csalló zenekar

Portálunkon figyelemmel kísérheti a turnét, melyről rendszeresen beszámolunk majd.

ATEMPO.sk