Meghalt Benkő Dániel lant- és gitárművész

Meghalt Benkő Dániel lant- és gitárművész

72 éves korában elhunyt Benkő Dániel lant-és gitárművész. A halálhírt a Ripost közölte először, amit Benkő egy közeli barátja erősítette meg, aki elmondta, a lantművész hirtelen rosszul lett, és hiába hívtak segítséget hozzá, már nem lehetett rajta segíteni.

 

 

Benkő Dániel 1947. július 29-én született Budapesten. 1969–1971 között Szendrey-Karper László tanítványa volt, 1971-ben elvégezte a Zeneművészeti Főiskola zenetanárképző intézetét. 1971–1973 között Angliában lant mesterkurzuson vett részt. 1976-ig gitártanárként dolgozott, majd a Zeneakadémia lant professzora, illetve a groznjani nemzetközi lantkurzus és a Kloster-Langwaden zenei vezetője lett.

1971-ben megalakította a Bakfark Consortot, és velük együtt koncertezett a világ szinte valamennyi országában. 1984-től a Céh Művészeti Alkotó és Kutatási Egyesület elnöke. Közel egy tucat – klasszikus gitár és lant – lemeze jelent meg. 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el.

 

 

A 2000-es években számos kereskedelmi tévécsatorna műsorában szerepelt, így az RTL Klub Celeb vagyok, ments ki innen! és a Vacsoracsata című műsorában, sőt 2009 szeptemberétől az RTL Klubon a Benkő feleséget keres című műsor főszereplője volt.

Benkő a művészete mellett különleges performanszaival hívta fel magára a figyelmet, s különcsége miatt is kilógott a sorból.

ATEMPO.sk / Ripost