Mai születésnaposok: Pege Aladár, Bergendy István, Vajda János

Ma lenne 75 éves Pege Aladár. Budapesti születéső Liszt- és Kossuth-díjas érdemes művész, zeneszerző, a magyar zenei élet egyik legsokoldalúbb egyénisége. Nevét és játékát a dzsessz iránt rajongók éppen olyan jól ismerik, mint a komolyzenei hangversenyek közönsége. 1969-ben szerezte meg diplomáját a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola nagybőgő tanszakán. Tanárai: Montág Lajos és Tibay Zoltán voltak.

Már ekkor rendszeresen hangversenyzett, majd 1975-1978 között Nyugat-Berlinben, Reinhold Zeppereznél folytatta tanulmányait. A Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola nyugalmazott tanára. Pedagógiai munkája mellett világszerte adott koncerteket, amelyeken a dzsessz és a komolyzene egyforma hangsúllyal szerepel. Koncertjeinek műsora nemegyszer ötvözte kétféle - egymással csak látszólag ellentétes - repertoárját. A nemzetközi kritikusok szerint a "nagybőgő Paganinije" volt.

 

75 éves Bergendy István Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, szaxofonista, énekes, a Bergendy-együttes zenekarvezetője. 1958-1961 között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanult. Első hangszerének a harmonikát választotta. A Bartók Béla Konzervatóriumban tanult klarinétozni 1961-1964 között Meizl Ferenc tanítványaként.
Fellépett a Műegyetem Szimfonikus Zenekarában, Tóth Zoltán big bandjében, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem ifjúsági dzsesszegyüttesében.

Testvérével, Bergendy Péterrel 1958-ban alapították a Bergendy-együttest a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem klubjában. 1959-ben először játszott Gonda Jánossal a Kelényi-zenekarban, majd mint blattoló muzsikus Holéczy zenekarában külföldön turnézott, Chappy utolsó big bandjében, illetve a Magyar Állami Hangversenyzenekarban, az I. István Gimnázium Szimfónikus Zenekarában klasszikus szaxofonszólókat játszott. 1970-ben újjáalakították a Bergendy zenekart.

 

Ma 65 éves Vajda János Erkel- és Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenepedagógus, aki Miskolcon született. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1968 és 1973 között Párkai Istvánnál karvezetést, majd 1970-től 1975-ig Petrovics Emilnél zeneszerzést tanult. 1974–1979 között a Magyar Rádió és Televízió Énekkarának korrepetitora volt, majd 1979-től 1980-ig Ton de Leeuwnél volt posztgraduális képzésen, az amszterdami Sweelinck Konzervatóriumban. 1981-ben a Zeneakadémia tanára lett, és eleinte prozódiát oktatott, Petrovics asszisztenseként dolgozott, majd zeneszerzést tanított.

Vajda zeneszerzői munkássága a zene számos területére kiterjed: írt operákat (a kortárs magyar opera egyik legfontosabb képviselője), baletteket, nagyzenekari és kamarazenekari műveket, kórusműveket, dalokat és szólóhangszeres darabokat. Kompozícióira a tonális zene jellemző, ily módon a hagyományokhoz kötődik.

ATEMPO.sk / wikipedia