55 éves Csík János prímás, énekes

55 éves Csík János prímás, énekes

Ma 55 éves Csík János Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapító tagja, prímása, énekese, aki 1964. december 30-án Kecskeméten született.

„Gyerekkoromban sokat sportoltam még gyógytornára is jártam, de igazán a néptánccal és a népzenével egy gyermek tánccsoport tagjaként találkoztam. Apám, aki sajnos igen korán meghalt nagyon fontosnak tartotta, hogy zenei képzettségünk legyen a nővéremmel, így beíratott egy zeneiskolába hegedülni. Innen a kötődésem a hegedűhöz.”

A középiskolában alapította meg első zenekarát, a Garabót. Az 1970-es évek végén, 80-as évek elején a Kecskemét Táncegyüttesben táncolt. A katonaság után, 1987-ben a Békés Bandában főállású zenész lett, itt sokat tanult az idős muzsikusoktól. 1988-ban hozta létre Kecskeméten saját együttesét, a Csík zenekart. A népzene és a könnyű műfajok érdekes és sikeres ötvözésével társaival új műfajt teremtettek. A 2000-es évek közepén Lovasi András meghívására a Kispál és a Borz együttes koncertjeit színesítették muzsikájukkal, játszott velük többek közt Presser Gábor és a quimbys Kiss Tibor is. 2000-ben ők képviselték Magyarország kultúráját a sydneyi olimpián.

 

FOTÓBESZÁMOLÓ A CSÍK ZENEKAR KONCERTJÉRŐL

 

2002-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, melyben a bal karja több helyen eltört. Mivel a sérült kar nem jól forrt össze, sokáig kérdéses volt, hogy vehet-e még kézbe vonót valaha. Az egész népzenész-társadalom megmozdult, segélykoncertet szerveztek a prímás és családja megsegítésére, melyen sok kiváló zenész lépett fel.

A zenekar ebben a nehéz időszakban sem szűnt meg létezni, a másik prímás, Szabó Attila vezetésével játszott. Aztán Csík kezdett felépülni, fokozatosan visszanyerte képességét a hegedű megtartására és a vonó kezelésére. A zenélés mellett 2010 óta tanít is a kecskeméti Kodály-iskolában hegedűt és brácsát, ahol meg is alapította a népzenei tanszakot.

 

 

Az első olyan album, amelyen könnyűzenei együttesek dalait dolgozták fel, 2005-ben jelent meg Senki nem ért semmit címmel, a második pedig 2008-ban Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen címmel. Az előbbi platina-, az utóbbi dupla platinalemez lett.

A külföldön is rendszeresen turnézó Csík zenekar 1991-ben a Népművészet Ifjú Mestere, 1993-ban a Kiváló Művészeti Együttes címet kapott, 2007-ben Fonogram-díjat, 2009-ben Magyar Örökség díjat, 2010-ben Prima Primissima Díjat vehetett át. Csík Jánost 2010-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével ismerték el, majd 2013-ban a zenekar többi tagjával megosztott Kossuth-díjat kapott sajátos hangzásvilágú, az autentikus népzenét világzenével, illetve könnyű műfajokkal ötvöző, s ezáltal új műfajt teremtő, a magyar könnyűzene nemzedékei között hidat építő, határainkon túl is rendkívül népszerű, negyedszázados művészi pályafutásuk elismeréseként.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András