170 fiatal zenésszel és kétszeres teltházzal ünnepelte az új évet és fennállásának 5. évét a Virtuózok

170 fiatal zenésszel és kétszeres teltházzal ünnepelte az új évet és fennállásának 5. évét a Virtuózok

“A Virtuózok eszméje, ami Peller Mariann eredeti gondolata és a 2014-es első széria szikrája által fellobbantott láng által vált élővé, növekedővé és híressé, a tegnapi koncertben öltött testet, ahol a tehetség, az oktatás, a zenekultúra csodája jelent meg a pódiumon. Mindez baráti, szeretetteljes légkörben, bámulatosan magas színvonalon.” - nyilatkozta kedd reggel Batta András, a Kis Virtuózok Alapítvány elnöke.

A világ első komolyzenei tehetségkutató műsora az elmúlt öt év alatt mozgalommá nőtt, a kis Virtuózok a közönség szeme előtt fejlődtek az évek alatt szépreményű gyerektehetségből brilliáns tehetségű fiatal művészekké. A Virtuózok jubileumi ünnepi hangversenyén december 30-án a Müpában a közönség újra láthatott több tucat felfedezettet, ezúttal nemcsak szólóprodukciókkal, de együttessé szerveződve is.

 

Virtuózok - közös

 

Szólistaként fellépett többek közt Boros Misi és Balázs-Piri Soma zongoraművész, Gertler Teo és Abouzahra Amira hegedűművész, Lugosi Dániel Ali klarinétművész és Ninh Long operaénekes, és Beke Márk harsonás - mindannyian az előző szériák nyertesei. Miklósa Erika, aki nem csak világklasszis operaénekes, hanem a Virtuózok zsűritagja is a kezdetektől, ezen a hangversenyen a műsor felfedezettjeivel közösen lépett fel. Ninh Duc Hoang Longgal énekelt duettje akkora, szűnni nem akaró tapsot kapott, hogy ráadásként mégegyszer előadták a népszerű Csárdáskirálynő-részletet. Sárközy Lajos és zenekara, a TanBorEn és a Flautica – a Kamara Virtuózok döntősei – szintén nagy sikert arattak.

 

Miklósa Erika és Ninh Duc Hoang Long operaénekes

 

A műsor gerincét a tíztagú Virtuózok Kamaraegyüttes képezte, mely Szüts Apor zongoraművész, zeneszerző, karmester, művészeti vezetésével 2019 februárjában alakult. A zenekar által játszott darabokat az együttes minden esetben zenei vezetőjük hangszerelésében állítja pódiumra. Ezúttal a Kamaraegyüttest nagyzenekarrá szervezte Apor, először fordult elő a műsor történetében, hogy ennyi egykori Virtuózokos versenyző együtt zenélt. Nagyszabású ünnepe volt ez a klasszikus zenének és az együtt-zenélés örömének.

„A Virtuózok újabb szintet lépett. 67 zenész döntött úgy, hogy egy zenekart alkotva, hónapokon át próbálva, összecsiszolódva mutatja meg, hogy mi történt az elmúlt öt évben. Bebizonyítottuk, hogy csak azért, mert egykor versenyzők voltunk, nem vagyunk egymás ellenfelei. Egymással és egymásért zenéltünk. Nekem pedig az a megtisztelő feladat jutott, hogy a Müpa nagytermében vezényelhettem végig két teljes koncertet, 26 évesen. Elmondhatatlanul büszke vagyok a csapatra, és mindarra, amit létrehoztunk.” - nyilatkozta Szüts Apor, egykori Virtuózok-versenyző, a produkció művészeti vezetője.

Az ünnepi hangverseny dísze volt a 100 tagú, világhíres nyíregyházi Cantemus Gyermekkar, Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével.

 

Szüts Apor karmester, a hangverseny művészeti vezetője fog kezet Teo Gertler 11 éves kis hegedűzsenivel

 

Peller Mariann, a Virtuózok alapítója a koncert után elmondta, hogy nagyon büszke a műsor felfedezettjeinek közös hangversenyére, amely egy fontos mérföldkő a Virtuózok történetében. Hozzátette: „a világhír, a külföldi ismertség elengedhetetlen a fejlődéshez, de ugyanilyen fontosak a hazai gyökerek is, amelyeket ápolni és erősíteni fogunk ezentúl is. Örülök, hogy az idei évet 2600 emberrel együtt, dupla koncerttel búcsúztathattuk a Müpában, ez jövőre sem lesz másként.

A közönség szeretete, a siker nagyon sokat jelent fiatal művészeinknek, és 2020-ban, a műsor 6. évadának elindításán túl folytatjuk a Kis Virtuózok Alapítvánnyal közös missziónkat: minél több hazai és külföldi fellépési-, tanulási és fejlődési lehetőséget teremteni felfedezettjeink számára.

Januárban a világhírű Kínai Filharmonikusok (CPO) tart mesterkurzust a Virtuózok felfedezettjei számára. Azt mondják, ahogy kezded, olyan lesz az egész éved. Fantasztikus mesterkurzussal és három csodálatos koncerttel kezdjük majd a januárt, miközben a következő évadot és a műsor külföldi indulását véglegesítjük - és szeretnénk ezt egész évben így folytatni.”

ATEMPO.sk
Fotó: Gál Bereniké, Virtuózok / ATEMPO.sk