90 éve született Gaál Gabriella nótaénekesnő, aki Rimaszombatból indult útjára

Gaál Gabriella ismert és elismert nótaénekesnő 1930. január 3-án született. Rimaszombaton nőtt fel, ahol Blaha Lujza is meglátta a napvilágot és akire fel is nézett.

Egy, a művésznő által összeállított emlékkönyvben így ír: „aztán kitelepítettek minket 1946 áprilisában Putnokra. 1951-ig hontalanok voltunk Magyarországon! 1951 augusztusában bevonták a rimaszombati keresztlevelemet és adtak helyette egy csepelit. Ebben 1930-ban születtem január 3-án ráadásul Csepelen. Elírták a szüleimet… anyám első házasságát írták be a nevemhez: Gaál”

 

 

1947-től a Magyar Rádió zenei szerkesztője és műsorvezetője volt. Közkedvelt rádiós műsorai voltak például a Nótakalendárium és a Nótaböngészde. Ismerte és tudományos alapon kutatta is a magyar nóta keletkezéstörténetét, hagyományait. Munkásságát nívódíjjal is elismerték.

1958-tól működött hivatásos előadóművészként, dalénekesként. Magyar nótákat, cigány dalokat, népdalokat adott elő. Gyakran Madarász Katalin nótaénekesnő társaságában lépett fel, akivel 1964-ben énekeltek először együtt.

Népszerű duettjükkel több közös rádiós és televíziós felvétel készült, albumaik jelentek meg többféle kiadásban. Fellépéseikkel az egész Kárpát-medencében is nagy sikert arattak.

 

 

A Magyar Televízió nóta- és népdal műsorainak is rendszeres szereplője, illetve a Nyílik a rózsa énekverseny egyik szervezője volt. 1984-ben SZOT-díjat kapott, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. A Jákó Vera Alapítvány kuratóriumától 2000-ben megkapta a Jákó Vera-díjat. Elismeréseit, díjait közösen Madarász Katalin társaságában kapta.

A magyar nóta és a népdal kitűnő előadójaként a műfaj egyik „zászlóvivője”, népszerű előadója, „élő lexikonja” volt.

2010. augusztus 3-án, Budapesten 80 évesen hunyt el.

EZ, ATEMPO.sk / gomorilap.sk