Felvidékiek is énekelték a Nélküled-et Mága Zoltán újévi koncertjén

Felvidékiek is énekelték a Nélküled-et Mága Zoltán újévi koncertjén

Idén is telt ház előtt, 13 ezer fős közönséggel köszöntötte az új esztendőt Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész a Papp László Budapest Sportarénában rendezett koncerten.

A gálakoncert egyik legmeghatóbb pillanata volt, amikor az Ismerős arcok című zenekar Nélküled című számát több mint kétszáz tagú felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, erdélyi és magyarországi gyermekkórus közreműködésével, két felvidéki gyermek szólóéneklésével, valamint Nyerges Attila énekes közreműködésével énekelték el.

Ezúttal is a 9 éves dunaszerdahelyi Bittera Sophie Iman és a 11 éves felbári Farkas Olivér kaptak lehetőséget, akiket a Puskás Aréna avatóünnepségén és a DAC mérkőzései előtt is hallhattunk már. Mindketten Keviczky Tünde tanítványai.

 

Mága Zoltán

 

Beethoven IX. szimfóniájából az Örömóda több mint 300 fős határon túli gyermekkórus (a két csallóközi énekessel kiegészülve) és magyarországi felnőttkórus részvételével hangzott el, Erkel Ferenc Bánk bán című operájának a Hazám, hazám című áriáját László Boldizsár tenor adta elő.

Sosztakovics hegedű duóját olyan formában hallhatta a közönség Mága Zoltán és Szabadi Vilmos hegedűművészek előadásában, amelyet nagyzenekarra írva ebben a formában soha nem játszottak el.

Erkel Ferenc Hunyadi László című operájából a La Grange-áriát Sümegi Eszter szoprán, Lehár Ferenc Cigányszerelem című művének Messze a nagy erdő című betétdalát Fischl Mónika énekelte el. Balázs Fecó az Érints meg című slágert adta elő, de színpadra lépett Bangó Margit, a galántai Takács Nikolas és Wolf Kati is.

 

Mága Zoltán

 

Mága Jennifer a Több mint testőr című film betétdalát, az I have nothing című dalt, majd Balázs Fecó duettpartnereként a Csönd éve volt című slágert énekelte el. A 14 éves ifjabb Mága Zoltán, a Zeneakadémia rendkívüli tehetségek képzőjének másodéves hallgatója Csajkovszkij Melódia, valamint Manuel De Falla Spanyol tánc című szerzeményét adta elő.

A második felvonásban Mága Zoltán olyan műfajokban mutatkozott be, amelyekre az elmúlt években nem volt példa. Elsőként a Bohém Rapszódiát adta elő Serbán Attila színész-énekes közreműködésével, majd az AC/DC Thunderstruck hangzott el Alapi István gitáros kíséretében. A hegedűművész Budapesti Gipsy Virtuózok nevű zenekarával a gálakoncerten többek között Paganini Caprice és Pabloso Sarasate Gipsy fantáziáját mutatták be, de közreműködtek Kodály Zoltán Kállai kettős című művében is.

Az eseményen idén is átadták az újévi koncert két gáladíját, amelyet ezúttal Bodrogi Gyula és Szakcsi Lakatos Béla érdemelt ki.

 

Mága Zoltán

 

Mága Zoltán a 2020-as évet köszöntő gálakoncertjével új hagyományt is kívánt teremteni: ezentúl minden koncertjének bevételéből egy hazai kórházat támogat nagy értékű orvosi műszer vásárlásával, hogy segítse a kisgyermekek gyógyulását. Ez évben a budapesti Heim Pál Gyermekkórház koraszülött osztályát segítette egy speciális ultrahang készülékkel, amelyet Nagy Anikó főigazgató nevében Sült Tamás főorvos vett át az Aréna színpadán.

A koncertet hamarosan, 2020. január 19-től több részben a Duna Televízió tűzi majd műsorra, így visszanézhetők lesznek majd a produkciók.

Mága Zolán vasárnap a bécsi Wiener Konzerthausban folytatja Budapesti Újévi Koncertjét, amelynek sztárvendége Komlósi Ildikó, Sümegi Eszter és Kováts Kolos lesz. A bécsi gálaesten Beethoven, Bach, Vivaldi, Csajkovszkij, Strauss, Sarasate, Kodály Zoltán, Bartók Béla és Liszt Ferenc műveit hallhatja a közönség, de ismert népdalok is elhangzanak különleges feldolgozásban. A Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar és a Budapesti Gipsy Virtuózok kíséretében színpadra lép László Boldizsár és Nánási Helga színész-énekes, zongoraművész Farkas Róbert vezényletével.

Mága Zoltán idén februárban New Yorkban a Metropolitan világsztárjaival ad koncertet, és még a tavasszal a világ számos pontján lesznek fellépései. Meghívást kapott a szöuli operaházba, Pekingbe, de ebben az évben Ausztrália, Japán, Izrael és Moszkva, valamint Európa számos fővárosa is várja a magyar hegedűvirtuózt.

EZ, ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Maga Zoltán Facebook