55 éves Szokolay Dongó Balázs népzenész

55 éves Szokolay Dongó Balázs népzenész

Szokolay Dongó Balázs 1965. január 6-án született Tótkomlóson. Népzenét és improvizatív zenét játszik dudán, furulyán és szaxofonon.

Gyermekéveit Délkelet-Magyarországon, Tótkomlóson töltötte. Mezőgazdasági majd rajzpedagógiai tanulmányok után autodidakta módon kezdett a zenével foglalkozni. Kezdetben bluest később népzenét játszott dudán, furulyán és szaxofonon. Édesapja köztiszteletben álló pedagógus, festő és néprajzi emlékek gyűjtője, testvérei a helyi fúvószenekar oszlopos tagjai voltak Tótkomlóson.

Bolya Mátyás zenész kollégájával először a ’80-as évek végén találkozott és 1999-ben kezdtek együtt dolgozni. Népzenészként 1990 és 2000 között több zenekarban is játszott, mint például: Kündü, Magyar Dudazenekar, Békés Banda, Vasmalom. Zenei pályafutása során a kezdetektől napjainkig tartó fontos műhelymunka a jazz és népzene határmezsgyéjén alkotó zenekar, a Dél-alföldi Szaxofonegyüttes. Saját együttese a Dongó és Barátai zenekar. A formáció eredetileg a Dunaújvárosi Táncszínház kíséretére jött létre, mára önálló koncertező zenekarrá vált.

 

 

2003-tól 2007-ig az Óbudai Népzenei Iskola dudatanára.

Hangszerei: furulyák (somogyi hosszúfurulya, kis magyarországi pásztorfurulya, erdélyi furulya, román kaval, szlovák fujara, (tilinkó), dudák (magyar duda, dráva-menti horvát duda, mohácsi duda, bánáti szerb duda), szopránszaxofon, tárogató, dorombének.

A kárpát-medencei folklór mélyebb tanulmányozása során kezdett népzene feldolgozással foglalkozni. Így születtek saját kompozíciói és azok az improvizatív zenei alapok, amelyek magukon hordozzák a régmúlt zenei kultúráját, és ugyanakkor modern, kortárs hangvételűek. Népzenészként 1990 óta rendszeres szereplője a magyar zenei életnek. Fontos megemlíteni azt a műhelymunkát, amelyben a népzene a történeti zenében és az improvizációban teljesedik ki. A koncertezés mellett zeneszerzéssel és alkalmazott zeneírással (tánc- és bábszínházi zenék) is foglalkozik.

Közel 30 éve játszik szólistaként olyan világszerte elismert zenészek oldalán, mint Sebestyén Márta, Palya Bea vagy Rost Andrea. Felvidéken Szunyog Zsuzsa rendszeres partnere koncertjein.

 

 

2014 októberében jelent meg Dongó legutóbbi lemeze Privát népzene címmel. Koncertkuriózum Bartók Béla és Kodály Zoltán műveiből, valamint Szokolay Dongó Balázs népzenei ihletésű kortárs szerzeményeiből. A népzene ihlető forrásként szolgál a magyar kortárs zene számára, ahogyan Bartók Béla és Kodály Zoltán műveinek kiindulópontja is a népzenei tradíció volt. Szokolay Dongó Balázs új lemezén Bartók és Kodály zenéjét illeszti népzenei ihletésű improvizatív kamarazenéjébe, ahol a népi hangszerek találkoznak a klasszikus művekkel.

Az Amerikában is ismert muzsikus 2014-ben jelentette meg első szólólemezét Privát népzene címmel, melyen saját kompozícióit hallhatjuk kiváló vendégművészek közreműködésével. 2015-ben Bartók & Folk című lemeze is napvilágot látott, mely Bartók Béla és Kodály Zoltán műveiből, valamint Szokolay Dongó Balázs népzenei ihletésű kortárs szerzeményeiből ad ízelítőt.

 

 

1994-ben lett a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosa. 2005-ben Artisjus-díjat, 2016-ban pedig Prima-díjat kapott.

EZ, ATEMPO.sk