Új magyar operákból adnak ízelítőt Sýkora Miroslav és kollégái a magyar kultúra napján

Új magyar operákból adnak ízelítőt Sýkora Miroslav és kollégái a magyar kultúra napján

Kortárs Opera Showcase címmel három új magyar operából mutat be részleteket a Zeneakadémiával közösen a Magyar Állami Operaház január 22-én az Erkel Színház Bernáth Büféjében. A fellépők közt ott van a bodrogszerdahelyi Sýkora Miroslav is, aki többek közt a Československo má talent győztese és a Virtuózok középdöntőse volt.

A produkciók részletei dramatizált formában, zongorakíséret mellett, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekszakos hallgatóinak tolmácsolásában csendülnek fel.

Az előadásokat követően a szakmai bírálóbizottság - Meláth Andrea operaénekes, tanszékvezető (LFZE), Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója, Kocsár Balázs, az Opera főzeneigazgatója - értékeli az elhangzottakat.

Az ingyenes, regisztrációhoz kötött programot az Opera médiapartnere, a Papageno kulturális magazin Facebook-oldalán is élőben közvetíti - közölte a dalszínház.

Az est nyitódarabja Fehér György Miklós Két part között című alkotása, amelyben II. Rákóczi Ferenc száműzetéséből merített ihletett Csabai Máriával közös librettója nyomán. Az alkotásból Topolánszky Laura és Sýkora Miloslav ad elő részletet.

A műsorban elhangzik Andrássy Frigyes Ady Endre halálának centenáriumára készült Ady és Léda című operája is. A darab librettója Ady költeményein, valamint eredeti leveleken és naplóbejegyzéseken alapul. Varga Bence színrevitelében Szeleczki Artúr, Kaffehr Zsuzsanna, Mráz Nikolett, Szenthelyi Krisztián és Kissjudit Anna működik közre a Zeneakadémia növendékei közül.

A záródarab Karosi Bálint Lonely Hearts (Magányos szívek) című alkotása. Az operát a librettót is jegyző Almási-Tóth András állítja színpadra Topolánszky Laura, Fürjes Anna, Katoh Hiroko, Süle Dalma, Endrész Ferenc, Sýkora Miloslav, Bartos Barna és Halász Gergő közreműködésével.

A Magyar Állami Operaház alapító okiratban foglalt kötelessége és hagyománya új magyar művek rendelése és bemutatása. Ezen a feladatának új eszközeként első ízben valósul meg a magyar kultúra napjához időzítve a Kortárs Opera Showcase kezdeményezés, amelynek célja, hogy a közelmúltban elkészült magyar művekbe engedjen betekintést.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Adrián Zoltán