Madách Imrére és Cseh Tamásra is emlékeznek a magyar kultúra napja alkalmából Nógrádban

Madách Imrére és Cseh Tamásra is emlékeznek a magyar kultúra napja alkalmából Nógrádban

Madách Imrére és Cseh Tamásra is emlékeznek a magyar kultúra napján Nógrád megyében, lesz a január 22-i programok sorában színházi premier, képzőművészeti kiállítás és trianoni emlékest is.

Cseh Tamás születésének 77. évfordulóján Átlátszó víz legyen címmel rendeznek emlékestet Balassagyarmaton a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Az esten az Ascher Színház két művésze, Joós Tamás és Hegyi Norbert lép fel - mondta Zolnyánszki Zsolt, az intézmény munkatársa.

Szécsényben a Kubinyi Ferenc Múzeumban a trianoni békediktátum 100. évfordulóján szervezik a Több országban, közös hazában című rendezvényt, hogy ezzel is segítsék a két országra osztott Palócföld együttműködését - erről Limbacher Gábor igazgató tájékoztatott. Köszöntőt mond Csúsz Péter, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat elnöki megbízottja, Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke és Stayer László, Szécsény polgármestere. A rendezvényen szlovák és magyar tánccsoportok és zenészek lépnek fel.

Pásztón a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központban Könyörgés - A Halotti beszédtől a határon túli magyar irodalmakig címmel hallgathatják meg az érdeklődők Szabó András előadóművész és Maczkó Mária népdalénekes irodalmi és zenei összeállítását.

Salgótarjánban a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban január 20-án a Szabad Ötletek Színháza mutatja be a Wass Albert Az életem mindig is egy nyitott könyv volt című irodalmi műsort.

A Zenthe Ferenc Színház január 22-én mutatja be Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című zenés vígjátékát Mikó István rendezésében.

Salgótarjánban több napon át zajlanak a várossá nyilvánítás 98. évfordulója és a magyar kultúra napja eseményei. A megyeszékhely önkormányzata 24-én, pénteken rendez koszorúzási ünnepséget a Kohász Művelődési Központnál, majd díszünnepséget tartanak a művelődési központ színháztermében, amelyen Fekete Zsolt polgármester adja át a kitüntető címeket és díjakat. Az ünnepségen közreműködik Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Bereczki Zoltán színész, énekes és Radics Gigi énekesnő.

A kapcsolódó programok között nyitják meg a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete, a StArt 20:10 Alkotói Műhely és a Balassi Bálint Asztaltársaság tagjainak közös képzőművészeti kiállítását, az asztaltársasági füzetek legújabb számát pedig Madár János költő, író mutatja be a művelődési központ üvegcsarnokában.

Madách Imre születésének 197. évfordulója tiszteletére ünnepi ülést tart a Madách-hagyomány Ápoló Egyesület a költő nevét viselő salgótarjáni gimnáziumban, majd koszorúzási ünnepség lesz a Bolyai Gimnázium előtti Madách-szobornál.

ATEMPO.sk / MTI