Ifjú tehetségeké a színpad – ma kezdődik a Jazz Showcase a Müpában

Ismét a jazzé lesz a főszerep a Müpában a hétvégén, a Jazz Showcase tehetségbörzén az ifjú tehetségek mellett jól ismert művészek is fellépnek február 7. és 9. között.

A Jazz Showcase az évek során Közép-Európa egyik legjelentősebb börzéjévé nőtte ki magát, amely olyan, ma már nemzetközi szinten is ismert előadókat indított el a pályán, mint Tálas Áron, Harcsa Veronika, Jónás Vera, Csemer Boglárka és Balogh Roland.

A délutáni koncerteken idén kilenc fiatal zenekar mutatkozik be a Müpa két színpadán, a Zászlótérben és az Átriumban.

A nemzetközi szaktekintélyekből - mint Borbély Mihály, Kossuth-díjas klarinét- és szaxofonművész vagy Krin Gabbard, a Columbia Egyetem Jazztanulmányi Tanszékének adjunktusa - álló zsűri választja ki közülük a legfigyelemreméltóbb csapatot, amely a 2020/2021-es évadban visszatérhet a Müpa színpadára. Felvidéket a dunaszerdahelyi Vida Igor jazzfesztivál-szervező képviseli, mint nemzetközi szakértő.

A közönség számára ingyenesen látogatható tehetségkutató az előző évekhez képest idén már 15 órakor elstartol. Minden zenekar egyórás koncertet ad, idén újdonságként Novák Péter színész, énekes, zeneszerző beszélget a fellépőkkel.

A fellépők között lesz elektronikus hangzásokkal kísérletező együttes, mint a SHINTERZ vagy a Fekecs Ákos Project. Bemutatkozik a hagyományos stílusirányzatokat modern megoldásokkal ötvöző instrumentális csapat, a Rodek Balázs Trió, a Sebestyén Patrik Sextet és a Szalóky Group, és lesznek az énekhangot előtérbe állító formációk is: a Perpetuum (a felvidéki Telek Attilával), a Hász Eszter Quintet, a Nagy-Babos Rebeka Quartet és a Bari Lacika Trió. A közönség szavazhat a neki legjobban tetsző zenekarra.

A rendezvény kísérőprogramjaként február 8-án második alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Jazztanulmányi Szimpóziumot, amelyen többek között szó esik majd a dzsessz megjelenítéséről a 21. században és a németországi dzsesszéletről. Egy kerekasztal-beszélgetés során pedig azt a kérdést is körbejárják, hogy kulturális örökség-e a magyar dzsessz.

Az esti koncerteken már sikeres zenészeké lesz a főszerep: a Jazz Showcase nyitónapján az Oláh Krisztián Quartet lép színpadra a világhírű amerikai tenorszaxofonos, Rick Margitza társaságában.

A második napon a zongoristaként és zeneszerzőként is jelentős sikereket jegyző Oláh Dezső ad koncertet.

Az idei Jazz Showcase-t a fúziós dzsesszben utazó Finucci Bros Quartet zárja. A Balogh Roland és Balogh Zoltán vezette kvartett sztárvendégekkel - többek közt Tóth Verával és Kökény Attilával - lép színpadra sok-sok improvizációval, virtuóz hangszeres játékkal és jól ismert melódiákkal.

A 2020-as Jazz Showcase szakmai partnere a Magyar Jazz Szövetség, a Zempléni Fesztivál és az ELTE Jazztanulmányi Kutatócsoport.

 

Részletes program

Február 7. (péntek)

15.00 Zászlótér - Jazz-tehetségbörze - Rodek Balázs Trió
16.30 Átrium (Előcsarnok) - Jazz-tehetségbörze - Fekecs Ákos Project
18.00 Zászlótér - Jazz-tehetségbörze - shinterz.
20.00 Fesztivál Színház - Oláh Krisztián Quartet & Rick Margitza: At The Back Of My Mind

 

Február 8. (szombat)

10.00 Előadóterem - Nemzetközi Jazztanulmányi Szimpózium 2020
15.00 Átrium (Előcsarnok) - Jazz-tehetségbörze - Sebestyén Patrik Sextet
16.30 Zászlótér - Jazz-tehetségbörze - Perpetuum
18.00 Átrium (Előcsarnok) - Jazz-tehetségbörze - Szalóky Group
20.00 Fesztivál Színház - Oláh Dezső: Intermezzo

 

Február 9. (vasárnap)

15.00 Átrium (Előcsarnok) - Jazz-tehetségbörze - Hász Eszter Quintet
16.30 Zászlótér - Jazz-tehetségbörze - Nagy-Babos Rebeka Quartet
18.00 Átrium (Előcsarnok) - Jazz-tehetségbörze - Bari Lacika Trió
20.00 Fesztivál Színház - Best of Finucci Bros Quartet

EZ, ATEMPO.sk / MTI