Kárpát-medencei népmesemondó verseny indul felvidéki résztvevőkkel

Kárpát-medencei népmesemondó verseny indul felvidéki résztvevőkkel

2020-ban is folytatódik a Hagyományok Háza népmesemondó versenye. Ezúttal Székesfehérváron, Jászberényben és Tatabányán mérik össze tudásukat a határokon és generációkon átívelő élőszavas népmesemondó verseny résztvevői az egész Kárpát-medencéből.

A 2019. évi sikereket követően idén is megrendezik a Hagyományok Háza Hencidától Boncidáig című népmesemondó versenyét. A vetélkedőt minden, 18 év feletti korosztály számára nyitottan hirdették meg.

Az intézmény a felnőtteknek szóló népmesemondó versenyére azokat a jelentkezőket várja, akik improvizatív módon, élőszóban adják elő az általuk választott magyar népmesét, így az érdeklődők garantáltan különleges, egyedi és megismételhetetlen népművészeti alkotásokat hallhatnak.

A megmérettetés három NépmesePonttal szorosan együttműködve február 29-én Székesfehérváron kezdődik, március 7-én Jászberényben folytatódik, majd a május 16-ai eseménynek Tatabánya ad otthont. A végső fordulót a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválon rendezik június 4-én.

Ez évben is három – pedagógus, a kezdő tehetségek és a hivatásos mesemondó – kategóriában mérettetnek meg a versenyzők.

„Örvendetes, hogy az elmúlt évi jelentkezőkhöz képest idén az indulók száma majd’ megduplázódott, s negyven felett van” – avat be a részletekbe Klitsie-Szabad Boglárka népmese szakelőadó, néprajzkutató. – „A legnépszerűbb a kezdő és a pedagógus kategória volt. A díjakat három sávban – Aranysávban, Ezüstsávban és Bronzsávban osztják ki, a végső fordulóba az aranysávot elérő versenyzők jutnak.”

A megmérettetés az egész Kárpát-medencében népszerű, mintegy tíz határon túli településről érkeznek mesemondók. Tatabányán mutatkoznak be a felvidéki versenyzők, név szerint:

Berta Mónika - Komárom
Demko András - Nagyida
Dósa Annamária - Losonc
Benyó Erzsébet - Perbete
Orlovsky Erzsébet - Kistárkány


A népmesemondó verseny fordulói nyilvánosak, a szakmai zsűri, a szervezők, de legfőképp a sok-sok mesemondó felnőtt, családokat és iskolai csoportokat is szívesen lát! A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk