Pál István, az utolsó nógrádi dudás

A legendás nógrádi dudás és polihisztor, Pál István egyedi tehetsége nyomán mind a népzenében, mind a mesemondásban tovább tudta adni ősei kultúráját.

Pál István 1919. február 25-én született a Nógrád megyei Kétbodonyban egy kilenc gyermekes család első fiúgyermekeként.

Családja kizárólag pásztor felmenőket tartott számon, édesanyja a bánki kanász lánya volt, édesapja pedig gulyás. Pál István egészen kicsi gyermekkora óta kísérte apját két öccsével együtt a legelőre, így szinte belenőtt a pásztormesterségbe.

István a három fiú közül egyedül vette át a furulyás, flótás, dudás örökséget, és édesanyja nagybátyjától a hangszerek elkészítési módját, valamint a faragást is megtanulta.

Kilenc éves korára már a dudát is hóna alá tudta venni és még csak tizenöt éves volt, amikor édesapja ajánlására Koós József, a Bartók Béla által is kapcsolatban lévő és nagyra tartott muzsikus pásztor magával vitte a nógrádi várba, ahol az összegyűlteket dudajátékával mulattatta.

 

 

A fiatalember kivette részét a világháború megpróbáltatásaiból, a háborút követően apja tanácsára elszegődött Szécsénkére falusi gulyásnak, majd apja nyomdokain Nógrádsápra, kanásznak. Az 50-es évek derekán a család anyagilag már nehezen viselte a fokozatosan háttérbe szoruló falusi kanászkodást. Ezt megérezve, felesége biztatására 1957-ben elsajátította a juhokkal való bánásmód fortélyait.

Pál Istvánt 1992-ben fedezte fel a felvidéki Agócs Gergely, Páll László, Hégli Dusan és Juhász Zoltán. Ettől kezdve rendszeresen jártak hozzá néprajzi gyűjtők, furulyázásáról, dudálásáról, énekeiről számos felvétel készült, a Pál István mesél – Egy nógrádi magyar pásztorember mesekincse című kiadványt 2017-ben a Hagyományok Háza jelentette meg.

Pál Pista bácsi, a Népművészet mestere és a Magyar kultúra lovagja címekkel kitüntetett, Madách Imre- és Artisjus-díjas nógrádi pásztorember volt az utolsó hagyományőrző magyar dudás, képviselője annak a műveltségnek, mely korábban a Palócföld jelképe volt. Hatására fiatalok tucatjai kezdtek el dudálni. 

Kilencvenhat éves korában 2015. március 2-a körül hunyt el.

ATEMPO.sk