„Hiszek a dalok erejében” – ma ünnepel Koncz Zsuzsa

Koncz Zsuzsa

Ma ünnepli születésnapját Koncz Zsuzsa Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő.

A magyar beat, pop és rock zene egyik meghatározó egyénisége. Elsősorban verslemezeiért és politikai tartalmú (a rendszerváltás előtt esetenként betiltott) dalairól és választékos előadásmódjáról ismert.

Koncz Zsuzsának 98 magyarországi és 24 külföldi önálló lemeze jelent meg, ebből 40 – olykor többször, több változatban is kiadott – album.

"Tündérország jobban teljesít" - Koncz Zsuzsa Dunaszerdahelyen koncertezett (FOTÓK)

 

Erkel színházi és Budapest sportcsarnokbeli koncertjeiről (és videóiból) féltucat DVD készült. Diszkográfiája szerint több mint négyszázötven hazai és külföldi hanghordozó őrzi dalait.

 

 

A heves-megyei Pélyben született 1946. március 7-én. Az első Ki mit tud-on (tehetségkutató vetélkedő, MTV, 1962.) válik országosan ismertté. 1963-tól amatőrként énekel az Omega, az Illés majd a Metró zenekarokkal. Első átütő sikerét 1966-ban a Rohan az idő című dal hozta meg. Lemezfelvételeit az Illés együttessel, majd a Fonográffal készíti, megszűnésük után a legjobb hazai stúdiózenészekkel dolgozik.

Dalait a legkiválóbb magyar zeneszerzők szerzik, a szövegeket főképp Bródy János írja.

Aranylemezek, kitüntetések jelzik eddigi pályafutását. Számtalan hazai és külföldi fesztiválon aratott sikert, koncertezett és készített tévéműsorokat.

 

 

A portálunkon megjelent interjúban így vall a dalok erejéről:

Rájöttem, a dalokkal olyan eszköz van a kezemben, amellyel kifejezhetem, kiénekelhetem azt, hogy milyennek látom a világot, elmondhatok sok mindent arról, ami velünk, körülöttünk történik, a mindennapi életünkről énekelhetek, amely feltehetően mindnyájunk élete.

Zenénk által elmondhatjuk, hogy mit szeretünk és mit nem, mi tetszik és mi nem, hogyan lehetne jobb, élhetőbb ez a világ.

Úgy tűnt, ez sokakat érdekel, az emberek igénylik, amit csinálunk. Természetesen ehhez kellettek Bródy János zseniális szövegei. Amikor először ütköztünk a kultúrpolitikával – mely számára mindig is kellemetlenek voltunk – egyértelművé vált, hogy helyes úton járunk. Egy ilyen közegben üzeneteinkre valóban szüksége lehet az embereknek.

OLVASD EL AZ INTERJÚT

 

Márciusban két alkalommal is Felvidékre látogat az énekesnő. Március 12-én Dunaszerdahelyen ad nagykoncertet, majd március 23-án pedig Pozsonyban áll színpadra.

Isten éltesse a művésznőt :-)

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Nerpel Nikoletta