50 éves Oláh Kálmán, a friss Artisjus-díjas zeneszerző, zongorista

Oláh Kálmán

Oláh Kálmán a legismertebb hazai jazz-muzsikusok egyike. Szerzői munkássága szorosan összefügg előadóművészi karakterével, azzal a habitussal, ahogy megszólaltatja műveit szólóban, kisebb formációkkal vagy éppen nagyzenekari szólistaként. Muzsikájának és egészen kimagasló improvizációs játékának mindenkor a jazz, a folk, a kortárs big-band és a klasszikus hangzás az ihletője, keresve szüntelenül az újat, beleépítve saját egyéni arculatát, ötvözve a jazz hangzásvilágát, széles stílus palettáját olykor a roma folk sokszor megcsodált csillogásával, virtuózitásával.

Szerzői, előadói hivatása mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora- és zeneszerzéstanára. Számos nemzetközi fesztiválon szerepelt, formációival (Trio Midnight, Oláh Kálmán Sextet, László Attila-Oláh Kálmán Quartet), fellépett New Yorktól Milánóig.

 

 

Oláh Kálmán 1970. március 7-én született Budapesten. Már gyerekkorában tanult zongorázni, tizenhárom évesen ismerkedett meg a jazz-zel. 1990-ben végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakán, ahol előbb Szakcsi Lakatos Béla, majd Gonda János növendéke volt. 2000-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanít. Szólistaként és saját triójával, a Trio Midnight nevű, 1990-ben alakult formációval jelentős sikereket aratott itthon és külföldön egyaránt. Első egész estés művét, a Concerto for Jazz Orchestra címűt 2001 februárjában mutatta be a Magyar Rádió a Budapest Jazz Orchestra közreműködésével. A Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band című darabját az Oláh Kálmán Quintet és a Miskolci Szimfonikus Zenekar adta elő első ízben 2004-ben, nagy sikerrel.

A 2006-ban Liszt-díjjal elismert Oláh Kálmán ugyanabban az évben megnyerte a legrangosabb amerikai dzsesszzeneszerzői verseny, a Thelonius Monk Jazz Composers Competition fődíjat, amelyet 2006 szeptemberében vett át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett gálán.

 

 

A zsűri a több száz mű közül Oláh Kálmán Always című kompozícióját találta a legjobbnak. 2007-ben megjelent az első saját CD-je is a tengerentúlon, az Always című lemezen két világhírű zenésszel hallható: Jack DeJohnette dobol, Ron McClure bőgőzik.

2009-ben és 2020-ban is megkapta az Artisjus díjat, mint az Év könnyűzeneszerzője. 2019-ben Erkel Ferenc-díjal ismerték el munkásságát.

EZ, ATEMPO.sk / Artisjus, BMC