Bódi László Cipőre, a Republic énekesére emlékezünk

Bódi László

Bódi László Cipő, a Republic együttes alapítója, meghatározó frontembere 1965. május 3-án született a ma Ukrajnához tartozó Ungváron, majd egyéves korában Kisvárdára költöztek.

 

 

Ének-zene tagozatos általános iskolába járt, zongorázni tanult és tizennégy éves korában már dalszövegeket kezdett írni. A Cipő becenév a gimnáziumban alapított Cipőfűző együttese kapcsán ragadt rá. A gimnázium elvégzése után 18 évesen költözött Budapestre.

 

 

A Republic együttest 1990. február 23-án alapították meg zenésztársaival. Megalakulásuk évében megjelent az Indul a Mandula című albumuk, melyről a Repül a bálna hatalmas sikert hozott, amit még rengeteg kiemelkedő dal követett.

 

 

Cipő több mint kétszáznegyven dalt írt a Republicnak, de számos szerzeményét más előadók énekelték, így többek között Koncz Zsuzsának és Halász Juditnak is írt dalokat, melyek közül talán a legismertebb az Ég és föld között.

 

 

A rendszerváltás utáni Magyarország egyik legsikeresebb zenészét, dalszerzőjét 2013. március 11-én hajnalban érte a halál, de az énekes-dalszerző régóta küzdött a szívbetegséggel.

 

ATEMPO.sk