Ma lenne 60 éves Kaszás Attila

Ma lenne 60 éves Kaszás Attila

Kaszás Attila színész Vágsellyén született 1960. március 16-án, de gyermekkorát Vágfarkasdon töltötte, ahol szülei a helyi iskolában tanítottak. A komáromi Selye János Gimnáziumban végzett, majd 1979-ben felkerült Budapestre a Színház és Filmművészeti Főiskolára, amit 1983-ban végzett el Horvai István és Kapás Dezső tanítványaként.

1984-től tizenöt éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, majd négy évig szabadúszó színész volt. 2003 óta volt a Nemzeti Színház tagja. Játszott a Katona József Színházban, az Új Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a Rock Színházban, valamint Győrben, Kecskeméten, Sopronban és Szegeden.

 

 

Első komoly sikerét 1990-ben, Georg Büchner Leonce és Léna című darabjában Leonce megformálásával érte el, amiért megkapta a legjobb férfialakítás díját.

Díjak

1988 Hegedűs Gyula-emlékgyűrű
1990 Jászai Mari-díj és a Színházi találkozó Legjobb férfialakítás díja
1992 Ajtay Andor- és Ruttkai Éva-emlékdíj
2005 Súgó Csiga-díj
2006 Budai-díj Radnóti versek
2014 Magyar Örökség díj

 

 

Pályája során mintegy ötven darabban játszott főszerepet, olyan televíziós és mozifilmekben szerepelt, mint az Üvegtigris, vagy Patika című sorozat és az utolsó 56 csepp vér.

Különleges muzikalitása, kitűnő hangi adottságai révén számos zenés darabban és musicalben is remek alakítást nyújtott. Lemezeken is hallhatjuk hangját, egyetlen szólóalbuma a Tomboló Hold címet viseli.

Eszenyi Enikővel kötött első házassága, majd Balázsovits Edittel való kapcsolata után másodszor is megnősült. 2005-ben megszületett kisfia, Jancsi, majd a színész halála után, 2007 decemberében kislánya, Luca.

 

 

2007. március 23-án tragikus hirtelenséggel, mindössze 47 évesen távozott az élők sorából.

Zsigárdon rendszeresen szabadtéri emlékestet szerveznek tiszteletére, Komáromban a Jókai Színház előtt szobrot állítottak neki, de évente róla elnevezett díjat is átadnak Magyarországon.

EZ, ATEMPO.sk