Néptáncoktató filmsorozat gyerekeknek online

Néptáncoktató filmsorozat indul gyerekeknek online

Nyolc tájegység jellegzetes táncait tanulhatják meg a gyerekek otthonukban az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) néptáncoktató filmsorozata segítségével, amely a könyvtár YouTube-csatornáján lesz elérhető péntektől.

Az OSZK közleménye szerint a sorozat első két részében a Sárközbe kalauzolják a gyerekeket, akik a Cinegés, valamint a Lassú és friss csárdás lépéseit tanulhatják meg. A táncok tanítását a legkiválóbb gyermekegyüttesek tagjai, a szarvasi gyermek szólótáncfesztivál díjazottjai mutatják be.

A Táncolj velünk! című, gyermekeknek szóló néptáncoktató filmsorozat 1998 és 2008 között készült a nemzeti könyvtárban.

A filmekben a viseletek mellett a nézők megismerkedhetnek egy-egy tájegység történeti-néprajzi hátterével is. A táncokat az MTA BTK Zenetudományi Intézet archívumának filmjeivel illusztrálják, amelyeket az OSZK YouTube-csatornáján tesznek közzé március 27-től kezdődően péntekenként. A sorozat szerkesztő-forgatókönyvírója Diószegi László, történész, Harangozó-díjas koreográfus, rendezője Szécsényi Anikó, az OSZK munkatársa.

 

 

ITT NÉZHETED A SOROZATOT

 

A Martin György Néptáncszövetség és az Örökség Népművészeti Egyesület kezdeményezésére indult, összeállítását pedig az OSZK Történeti Interjúk Tárában működő Magyar Mozgóképkincs Megismertetéséért Alapítvány végezte.

ATEMPO.sk / MTI