Meghalt Peskó Zoltán világhírű karmester, zeneszerző

Nyolcvanhárom éves korában, hosszú betegség után elhunyt Peskó Zoltán világhírű karmester, zeneszerző, aki karmesterként 12 ország összesen 85 operaházában lépett fel szerte Európában és az Egyesült Államokban.

A pécsi Pannon Filharmonikusokhoz (PFZ) 2009 őszén érkezett és nemzetközileg elismert életpályája, művészeti képességei nagyban segítette az Európa Kulturális Fővárosa program törekvéseit és a pécsi Kodály Központ építését.

Peskó Zoltán gazdag szakmai és baráti kapcsolatrendszerét az együttes javára aknázta ki, meghívására járt a pár napja elhunyt híres lengyel zeneszerző, karmester Krzysztof Penderecki is a Kodály Központban és játszott a pécsi együttessel.

 

 

Peskó Zoltán kivételes műveltségű, rendkívül érzékeny művész és humanista volt, a zenekarnak nyújtott támogatása kötelezi a pécsi együttest arra, hogy emlékét és munkásságát Pécs zenetörténete megőrizze.

Peskó Zoltán 1937-ben született Budapesten; 1962-ben fejezte be karmesteri tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, 1963 és 1966 között Petrassinál tanult zeneszerzést. 1966-tól 1969-ig a nyugat-berlini opera és rádiózenekar másodkarnagya, majd a Deutsche Staatsoper karmestere volt. A milánói Scalában 1970-ben debütált, majd 1974-től a bolognai Teatro Comunale, 1976-ban és 1977-ben a velencei Teatro La Fenice, utána pedig 1983-ig a milánói RAI zenekarának dirigenseként dolgozott.

Operakarmesterként és a kortárs zene avatott tolmácsolójaként szerzett érdemeket, 1984-től szabadfoglalkozású művész, 2007-ben Bartók-Pásztory-díjjal tüntették ki.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Pannon Filharmonikusok