„Nem elég jól énekelni” - 70 éves Bangó Margit

Bangó Margit

Bangó Margit világhírű cigány- és magyarnóta-énekes 1950. április 4-én született a Szabolcs megyei Vásárosnaményban.

A tradicionális muzsikus családból származik. Pályafutása 17 éves korában kezdődött, amikor a Magyar Rádió tehetségkutató versenyén felfedezték kivételes énekhangját. Ettől fogva rádió- és tévéműsorok állandó szereplője lett, megalakult a Bangó Margit-Horváth Pista kettős. Később a 100 Tagú Cigányzenekar szólistája lett, ebben az időszakban számos külföldi és hazai koncerteken, nagyszabású gálaelőadásokon szólaltak meg a több száz éves hagyománnyal rendelkező magyar nóták és cigánydalok.

 

 

2000-ben Magyar Örökség díjban részesült. Ezt követte 2004-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat), 2006-ban a Kossuth-díj, 2010-ben pedig a Fonogram díj.

"Nem elég jól énekelni, át kell tudni adni a közönségnek a nótákban rejlő érzéseket, a vidámságot és a szomorúságot egyaránt. Vannak dalok, amelyek évszázadok alatt formálódtak és formálódnak a mai napig" – mondta Bangó Margit, akinek a zenei repertoárja egy "hungarikum zenetár".

 

 

Az előadó utolsó nagykoncertjére a tervek szerint a Budapest Arénában kerül sor, ahol majd elhangzanak pályafutása meghatározó dalai, legnagyobb slágerei, köztük a Halk zene szól az éjszakában, a Fekete bánat, a Hosszú fekete haj vagy az Álltam a hídon.

A koncerten Szalai Antal és Cigányzenekara kíséri Bangó Margitot, közreműködik Kökény Attila, Takács Nikolas, Emilio, Roby Lakatos, Rigó Jancsi, Szigeti Fercsi és a 4 for Dance táncegyüttes. Néhány dal szimfonikus hangszerelésben, a Budapest Chamber Sinfonietta kíséretében, Drucker Péter vezényletével szólal meg.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: TV2