Az Újvilág Passió és más online tartalmak a húsvét jegyében

Az Újvilág Passió című szabadtéri előadásának részletével készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, meseíró pályázatot hirdet a Ciróka Bábszínház, tojásdíszítési technikákat mutat be a Kecskeméti Katona József Múzeum közösségi oldalain húsvét alkalmából.

Különleges online közvetítéssel készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház: a nézők az évek óta műsoron lévő Újvilág Passió című szabadtéri előadásból láthatnak egy részletet pénteken 20 óra 15 perctől a színház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján és a www.kecskemetinemzeti.hu oldalon. Az előadás zenei anyagát Kövi Szabolcs zeneszerző alkotta, rendezője pedig Cseke Péter színházigazgató.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A kecskeméti Ciróka Bábszínház bezárása óta a társulat színészei önálló produkciókon dolgoznak otthonaikban, amelyekkel hetente három alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken jelentkeznek Cirókarantén címmel Facebook oldalukon. Nézőik láthatnak óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló videókat különféle témákban, beavatják az érdeklődőket a bábkészítés rejtelmeibe, de nem feledkeznek meg középiskolás és felnőtt nézőkről sem. Folytatódik Vasárnapi Mesébelépő játékuk is. Látogatóik a már megszokott időpontban, vasárnap délelőttönként 10 óra 30 perctől láthatják online előadásaikat, amelyek a Facebookon és a www.ciroka.hu oldalon érhetők el. Húsvét vasárnap Fülöp József Az aranyszőrű bárány című mesét játssza el egy ölbe vehető kis forgó színpadon, aprócska titiri bábokkal.

A bábszínház meseíró pályázatot is hirdet. A legkülönlegesebb történetekből a Ciróka Bábszínház színészei bábelőadást készítenek, amelynek online bemutatóját május 31-én, gyermeknapon tartják majd.

A kecskeméti Ráday Múzeum a veszélyhelyzet első napjaiban elindította #házimuzi sorozatát a Facebookon. Az intézmény munkatársai naponta rövid posztokkal, videókkal jelentkeznek. A múzeum kincseit, értékeit, a háttérbeli mindennapokat mutatják be, kiállításaik, gyűjteményeik érdekességeit tárják a látogatók elé. Az ünnepre készülve a jeles napokhoz kapcsolódó sorozatot állítottak össze, a múzeum anyagaival illusztrálva a nagyhét eseményeit. Mivel idén a húsvéthoz kapcsolódóan nem volt lehetőség a szokásos - kiállításaik anyagához kapcsolódó - múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozások megszervezésére, új kínálatként az ünnep után kicsiknek és nagyobbaknak szóló kreatív ötletek is megjelennek majd a kínálatukban.

A Kecskeméti Katona József Múzeum tagintézményei - a Cifrapalota Kiállítóhely, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, valamint a Magyar Naiv Művészek Gyűjteménye - a veszélyhelyzet fennállásáig naponta frissülő, digitális múzeumi tartalmakkal készülnek. A Virtuális múzeumpercek című rovatban minden hétköznap múzeumi tartalmak, virtuális séták láthatók.

Pár napig pedig a közelgő húsvét is a kecskeméti múzeum foglalkozásainak témája lesz. Online látogatóik hallhatnak a keresztény ünnep történetéről, szokásairól, szimbólumairól, ezek köré játékos feladatokat is szerveznek.

A Kreatív múzeumpercek - gyerekeknek című rovatban minden nap játékos, kreatív feladatokat, videókat tesznek közé az óvodások és kisiskolások számára a Facebookon. A gyermekeknek egyebek mellett keresztrejtvénnyel, tojásgyűjtő útvesztővel és tojásdíszítési technikák bemutatásával készülnek.

ATEMPO.sk / MTI