Próbálj meg lazítani – Hofi Géza mindig aktuális

Próbálj meg lazítani – Hofi Géza mindig aktuális

Hofi Géza Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Hoffmann Géza néven született 1936. július 2-án Budapesten. Szereplését munkásként a kőbányai téglagyár színjátszó csoportjában kezdte. Tehetségére 1960-ban figyelt fel Szendrő József, aki a debreceni Csokonai Színházhoz szerződtette. 1963-ban tért vissza a fővárosba, majd az Országos Rendező Irodától kapott működési engedéllyel vidéki városokban lépett fel paródiákkal.

 

 

Ismertté 1968-ban, a Magyar Rádió szilveszteri műsorában elhangzott táncdalfesztivál-paródiájával vált. 1969-ben a Mikroszkóp Színpadhoz szerződött, amelynek 1982-ig volt tagja.

1983-tól a Madách Kamara Színház társulatában folytatta pályáját, s ott mutatta be "Hofélia" című önálló estjét, amely több százszor került műsorra. Az "Élelem bére" című műsorát, amelyet 1987 óta adott elő, még ennél is többször láthatta a közönség. Mindkét produkciót Hofi Géza írta és szerkesztette.

 

 

Kiemelkedő sikerének titka a közönséggel való szoros kapcsolat, a gyors reagálóképesség, a politikai humor.

 

Hofi Géza és Koós János

 

Első nagylemeze 1970-ben jelent meg, s azóta közel húsz albuma is kiadásra került. Egyik legmaradandóbb sikerét egy táncdal, az általa énekelt Lazítani hozta.

 

 

Munkásságát többek közt 1998-ban Kossuth-díjjal ismerték el, 1996-ban 60. születésnapja alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. Jászai Mari-díjat kapott 1970-ben és 1973-ban, érdemes művész elismerést 1977-ben, a kiváló művész címet pedig 1988-ban kapta meg.

 

 

2002. április 10-én hajnalban érte a halál álmában.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan