Kobajasi Kenicsiró koncertjével folytatódnak a MÜPA online közvetítései

A héten folytatódik a válogatás a Müpa legsikeresebb produkciói közül, mások mellett a Nemzeti Filharmonikusok előadását és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjét hallhatják az érdeklődők Kobajasi Kenicsiró vezényletével.

Kobajasi Kenicsiró a nyolcvanas-kilencvenes évek magyar zenei életének egyik központi alakja, aki az Állami Hangversenyzenekar Ferencsik János utáni időszakának zeneigazgatójaként írta be magát a hazai zenei előadó-művészet aranykönyvébe. A magyar közönség ma is élénken emlékszik lelkes, érzelmekkel átfűtött, a zenélés természetességét és közvetlenségét megtestesítő tolmácsolásaira. Közülük is kiemelkednek Beethoven szimfóniái, melyeket hasonlíthatatlan tűzzel, intenzitással, lírával volt képes megszólaltatni, vagyis a bécsi klasszikus zeneszerző minden arcát lenyűgöző hitelességgel ábrázolta.

A 2015-ben hetvenötödik születésnapját ünneplő Kobajasi azóta a világ számos pontján varázsolta el a közönséget. Kapcsolata a Cseh Filharmonikusokkal is szoros: az együttest vezényelve az első távol-keleti karmesterként lépett fel a Prágai Tavasz zenei fesztiválon, napjainkban pedig a japán zenei élet egyik aktív szereplője. Fellépése a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával azért is különleges, mert az együttes jogelődje éppen nyolcvan éve, 1936-ban kezdte meg működését Dohnányi Ernő kezdeményezésére és vezetésével.

A koncerten Beethoven Egmont-nyitánya és a IX. (d-moll) szimfónia hangzik el Kele Brigitta, Mester Viktória, Szappanos Tibor, Fried Péter és a Magyar Rádió Zenekarának és Énekkarának közreműködésével.

A Müpa Home online közvetítéssorozatban elérhető előadások között lesz többek között Diana Damrau és Nicolas Testé bel canto estje és a Recirquel Társulat A Meztelen Bohóc című előadása is.

Az érdeklődők a Müpa Facebook-oldalán a Wiener Konzerthaus és az Elbphilharmonie Hamburg koncerttermeibe is ellátogathatnak virtuálisan.

TOVÁBBI ONLINE PROGRAMOK

Szerdán és csütörtökön elindul a jegyértékesítés a 2020/2021-es évad szóló előadásaira is a Müpában.

EZ, ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Fidelio