Tanulj Galga menti táncokat online

Tanulj Galga menti táncokat online

A Galga mente táncait mutatja be a héten a Táncolj velünk! című néptáncoktató filmsorozat az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) YouTube-csatornáján.

Bár a Galga folyó völgyében elterülő falvak, Kartal, Bag, Tura, Galgamácsa és Hévízgyörk Budapesttől alig 50 kilométernyire fekszenek, a legutóbbi időkig megőrizték jellegzetes hagyományaikat.

A főváros közelsége ellenére még néhány évtizeddel ezelőtt is teljes táncrendet, karikázót, verbunkot, lassú és friss csárdást, gyermekjátékokat, népviseletet lehetett találni ezen a vidéken.

A Galga menti táncrend egykor verbunkból és friss csárdásból állt. A lassú csárdás az első világháborút követően terjedt el, amikor a férfiak néhány figura eltáncolása után beintették a lányokat, és a verbunkos zenére páros táncot, azaz lassú csárdást jártak. Ezt követte a friss, amelyben a bukós vagy mártogatós motívumok mellett a jellemző csalogatós párelengedést is gyakran alkalmazták, és így vált teljessé a párostánc-forma. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a nyugati palócság legdélibb táján, a Galga-vidéken találhatók a leggazdagabb frisscsárdás-változatok.

A verbunk a Galga menti falvakban a szólóban járt férfitánc, amely az első világháború előtt élte virágkorát, viszont a divat múlásával a férfitáncot felváltotta a hasonló tempójú és kíséretű lassú csárdás.

Ekkor a verbunkot már csak a legjobb táncosok járták, elsősorban a lakodalmakban, bemutató jelleggel.

A csoportos formában táncolt verbunk során a táncosok az óra járásával ellenkező irányban haladva, egymáshoz igazodva, de saját figuráikat szabadon rögtönözve táncoltak. Néha az állandó körben haladás is felbomlott, amikor ketten egymás felé fordulva, esetenként jobb kezükkel összefogódzva vagy vállon összekapaszkodva járták a verbunkot. Egy-egy legény a kör közepére ugrott, vagy kivált a többiek közül, és a zenekar előtt folytatta a táncot.

Táncolj velünk! - néptáncoktató filmsorozat indult az interneten (+VIDEÓK)

A Táncolj velünk! című filmsorozat 1998 és 2008 között készült gyermekeknek a nemzeti könyvtárban. Az ismeretterjesztő széria a Martin György Néptáncszövetség és az Örökség Népművészeti Egyesület kezdeményezésére indult, összeállítását pedig az OSZK Történeti Interjúk Tárában működő Magyar Mozgóképkincs Megismertetéséért Alapítvány végezte.

A táncokat, amelyeket a MTA BTK Zenetudományi Intézet Néptánckutató Archívuma filmjeivel illusztrálnak, pénteken délutánonként teszik közzé május végéig.

VIDEÓK ITT

ATEMPO.sk