Varnus Xavér, az orgonaművész

Varnus Xavér

Varnus Xavér orgonaművész, író Budapesten született 1964. április 29-én. Iskoláit szűkebb pátriájában, Kőbányán végezte. Zongorázni a Kőbányai Zeneiskolában tanult, az orgonával való kapcsolata pedig a Ihász utcai református templomban kezdődött (ugyanitt készítette később a Magyar Televízió többrészes komolyzenei műsorát, Az utókor ítéletét).

Budapesten Kistétényi Melindánál és Lehotka Gábornál tanult, majd Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának növendéke lett; rajta kívül a lipcsei konzervatórium professzora, Lorenz Stolzenbach volt a mestere.

1981-ben Franciaországba, majd Kanadába utazott; az utóbbi országnak 1984 óta állampolgára, sokszor éveket tölt Európától távol. Több egyetemen és Faludy Györgytől középkori irodalmat és történelmet tanult. Az 1990-es években Varnus volt a Magyar Nemzetközi Orgona Fesztivál igazgatója Zalaegerszegen.

 

 

1977 óta koncertezik; eddigi életében közel háromezer hangversenyt adott. Budapesti zsinagóga-hangversenyeinek alkalmanként több mint hétezer hallgatójuk van, de ugyanúgy telt házasak párizsi és angliai koncertjei is.

Karrierje során 51 albumot adott ki. Az 1992-es Bach-Mozart-Albinoni válogatás az Európában valaha megjelent orgona felvételek között az első számú bestseller volt: kétszáz-húszezer példányszám felett adtak el belőle.

2007 elején a Sony BMG által kiadott CD-felvétele, amelyet a budapesti Művészetek Palotája új nagyorgonáján készített, egy év alatt négyszeres platinalemez lett. From Bach to Star Wars című CD-felvétele (Sony BMG, 2008) megjelenése hónapjában aranylemez lett.

2011-ben barátságos orgonacsatára hívta ki az 1970-es évek orgona-fenoménját, a 73 esztendős Rhoda Scottot. Egy hetes turnéjuk során négy magyarországi koncertjükre közel 30 ezer jegy fogyott el.

 

 

Szinte minden jelentősebb orgonán játszott már a világon, többek között a lipcsei Tamás-templom, a Notre-Dame-ban és a párizsi Saint-Eustache-ban, a moszkvai Csajkovszkij Zeneakadémián, valamint a Philadelphiában található Wanamaker Főudvarban, a világon ma létező legnagyobb orgonán.

 

ATEMPO.sk