Magyar vígjátékokat nézhetünk ingyenesen – válassz a filmek közül!

Magyar vígjátékokat nézhetünk ingyenesen – válassz a filmek közül!

Nyolc évtized húsz magyar vígjátékát teszi ingyenesen elérhetővé online a Nemzeti Filmintézet (NFI) a magyar film napja alkalmából csütörtöktől 10 napon át.

Május 20-ig ingyenesen elérhető lesz többek között a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, minden idők legnézettebb magyar filmje, a Mágnás Miska, a Liliomfi, a Mici néni két élete, a Roncsfilm és A legényanya című vígjáték is.

Teljeskörűen felújítva és digitalizálva lesz látható a szocializmus szimbólumává vált A tanú, a 90-es évek egyik legnagyobb közönségsikere, a Csinibaba és a Moszkva tér című generációs kultfilm is.

 

 

Az NFI Filmarchívum munkatársai a magyar film különféle korszakaiból, nyolc évtized kiemelkedő magyar vígjátékaiból válogattak.

A vígjátékokban feltűnnek a magyar film örök nevettetői és legendás arcai köztük Bodrogi Gyula, Bujtor István, Dajka Margit, Eperjes Károly, Esztergályos Cecília, Garas Dezső, Gálvölgyi János, Gobbi Hilda, Kabos Gyula, Kállai Ferenc, Kern András, Kiss Manyi, Koncz Gábor, Latabár Kálmán, Mucsi Zoltán, Őze Lajos, Pásztor Erzsi, Pécsi Ildikó, Perczel Zita, Pogány Judit vagy Reviczky Gábor.

2018 óta ünneplik április 30-án A magyar film napját. Ezen a napon mutatták be 1901-ben A táncz című első magyar filmet, Zsitkovszky Béla rendezésében. A magyar filmművészet megszületése óta eltelt közel 120 év minden időszakában nagy számmal voltak jelen olyan kiemelkedő tehetségű filmalkotók, akik maradandó munkáikkal világhírűvé tették a magyar filmet és a magyarországi filmgyártást. Április 30-án őket és a magyar filmet ünnepeljük.

 

 

A magyar film napja rendezvénysorozathoz tavaly már több mint száz saját szervezésű programmal - közös mozizás, beszélgetések, közönségtalálkozók, filmzene koncertek - csatlakoztak a résztvevők. Mozikban, filmklubokban, iskolákban, könyvtárakban, művelődési központokban, valamint szórakozóhelyeken is voltak országszerte filmes programok, és a nagy sikerű kezdeményezéshez világszerte csatlakoztak a magyar intézetek, konzulátusok, nagykövetségek is. Idén a járványhelyzetre való tekintettel az ünnepi mozizás digitálisan folytatódik a magyarfilmnapja.hu oldalon.

 

Filmlista a linkekkel:

1. Hyppolit, a lakáj (1931) Rendező: Székely István

2. Meseautó (1934) Rendező: Gaál Béla

3. Katyi (1942) Rendező: Ráthonyi Ákos

4. Egy szoknya, egy nadrág (1943) Rendező: Hamza D. Ákos

5. Mágnás Miska (1948) Rendező: Keleti Márton

6. Állami áruház (1952) Rendező: Gertler Viktor

7. Liliomfi (1954) Rendező: Makk Károly

8. Két emelet boldogság (1960) Rendező: Herskó János

9. Mici néni két élete (1962) Rendező: Mamcserov Frigyes

10. A veréb is madár (1968) Rendező: Hintsch György

11. A tanú (cenzúrázatlan) (1969) Rendező: Bacsó Péter

12. Egy őrült éjszaka (1969) Rendező: Kardos Ferenc

13. Gyula vitéz télen-nyáron (1970) Rendező: Bácskai Lauró István

14. Veri az ördög a feleségét (1977) Rendező: András Ferenc

15. Szeleburdi család (1981) Rendező: Palásthy György

16. Csak semmi pánik (1982) Rendező: Szőnyi G. Sándor

17. A legényanya (1989) Rendező: Garas Dezső

18. Roncsfilm (1992) Rendező: Szomjas György

19. Csinibaba (1997) Rendező: Tímár Péter

20. Moszkva tér (2001) Rendező: Török Ferenc

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Nemzeti Filmintézet