Ma van a nemzetközi jazznap - virtuális koncertekkel ünnepelnek

Ma van a nemzetközi jazznap - virtuális koncertekkel ünnepelnek

Kilencedik alkalommal ünneplik a nemzetközi jazznapot világszerte április 30-án. A világjárvány miatt idén egy több résztvevős virtuális globális koncertet tartanak, az eseményhez kapcsolódva néhány magyar zenész is jelentkezik online élő produkcióval csütörtökön.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO Herbie Hancock világhírű amerikai zenész javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi dzsessznappá. Az idei rendezvény különleges apropója, hogy Hancock nemrég ünnepelte 80. születésnapját.

Idén a fellépő dzsesszzenészek az otthonukból kapcsolódnak az élő zenei folyamba a #JazzDayAtHome keretében. A magyar idő szerint 21 órakor kezdődő hivatalos esemény fellépői között lesz mások mellett Gregory Porter, John McLaughlin, Jane Monheit, Alune Wade, John Beasley, Lizz Wright, John Scofield, Morgan Freeman, Lang Lang, Lee Ritenour, Angélique Kidjo, Youn Sun Nah, Dee Dee Bridgewater, Dianne Reeves, Joey DeFrancesco, Charlie Puth, Cecile McLorin Salvant, Marcus Miller és Forest Whitaker is.

 

 

Magyarországon a karanténból a Jazznap.hu szervezésében csütörtökön 17 óra 30 perctől a Balázs József Trió (Balázs József - billentyűs hangszerek; Lakatos-Peczek Krisztián - bőgő; Balázs Elemér - dob) ad virtuális műsort, amely a Nemzetközi Jazznap Facebook-oldalán követhető. 20 órától az énekes, zongorista Urbán Orsi és a szaxofonos Kollmann Gábor duója követhető élőben a Harmónia Jazzműhely Facebook-oldalán, illetve a MagyarJazz weboldalán (magyarjazz.hu).

Felvidéken már hagyományosan a somorjai Mozi Club a Jazz Club DS-el karöltve csatlakozik az eseménysorozathoz. Este a Duo Aftertee, azaz Michal Šimko (gitár) és Stano Počaji (gitár) adnak online koncertet 20.00 órától.

 

 

A szlovák One Day Jazz Festival pedig online koncertsorozatot indít ma, melynek keretében 8 koncertet láthatunk augusztus végéig. Az első este a Štefan Bugala Trio (Štefan Bugala, Juraj Griglák, Martin Valihora) kiegészülve Michal Bugal, Lucia Bugalová és az olasz basszusgitáros Daniele Camarda zenészekkel lép színpadra.

A szervezők, az UNESCO, a Herbie Hancock Intézet és a dél-afrikai vendéglátók március végén közös közleményben jelentették be, hogy 2020-ban elmarad a Nemzetközi Jazznap nagy központi gálakoncertje és a hozzá kapcsolódó, általában többnapos rendezvénysorozat. A gálakoncert idén Fokvárosban lett volna.

Az idei jazznap fontos üzenete a szolidaritás, hiszen a többi előadóművészettel együtt a jazz is rendkívül nehéz helyzetbe került a járvány miatt, a koncertek mindenütt elmaradnak.

Magyarországon a kezdetektől, 2012-től rendeznek programokat a nemzetközi dzsessznaphoz kapcsolódva.

 

Online közvetítések mindenkinek – koncert, színház, tánc (Folyamatosan frissül)

EZ, ATEMPO.sk / MTI