2021-re kerül át a Palóc Világtalálkozó - a helyszín marad

2021-re kerül át a Palóc Világtalálkozó - a helyszín marad

A Palóc Világtalálkozó összművészeti fesztivál, amely a palócság kultúrájának sokszínűségét hivatott bemutatni, a programokban megjelenik a népművészet, a képzőművészet, a fotó, a hagyományápolás, a kézművesség.

A 2013 óta szervezett eseménysorozatnak a Palóc Összefogás jegyében 2020-ban Felvidék adott volna otthont. A koronavírus-járvány viszont nem teszi lehetővé, hogy a rendezvény meg is valósuljon.

"A Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya, a Tar Lőrinc Baráti Kör és Ipolyszécsényke Község Önkormányzata - mint főszervezők - értesítik a nagyközönséget, hogy a felvidéki Ipolyszécsénykére tervezett 2020-as VII. Palóc Világtalálkozó elmarad, illetve áttevődik a 2021-es évre, a július 30-31. és augusztus 1. időpontra, változatlan helyszínnel." - közölték a szervezők.

A világtalálkozó iránt eddig is érdeklődők és a jelentkezők is a jövő évi új időpontot jegyezzék be naptáraikba. És akkor újra együtt ünnepelhet majd a világ palócsága!

 

Ipolyszécsényke

Ipolyszécsényke s Besztercebányai kerületben, a Nagykürtösi járásban fekszik. 1243-ban “terra Zelchan” néven említik először. 1332-ben a pápai tizedjegyzékben szerepel Szent Kozma és Damján tiszteletére szentelt temploma és István nevű papja. Kezdetben a Szécsénkey család birtoka, majd a mohácsi csata után Drégely, majd Litva várához tartozott. Később több nemesi család birtoka, a Baloghyaké, majd a 18. század végén a Lipthayaké. Utóbbiak építtették a ma is álló klasszicista kastélyt. A trianoni békeszerződésig Hont vármegye Ipolynyéki járásához tartozott. 1938 és 1944 között Magyarország része volt.

 

Ipolyszécsényke

 

A község Szent Kozma és Damján tiszteletére szentelt római katolikus temploma a 13. század végén épült. Mellette egykor gyógyvizű forrás tört fel, melyhez messze földről is elzarándokoltak. Mára a forrás vize elapadt. A templomot 1754-ben barokk stílusban építették át. A Lipthay-kastély a 19. század elején épült klasszicista stílusban. Egykor szép angolparkja volt. A plébánia épülete a 19. század elején készült klasszicista stílusban.

 

Szeder Fábián-díj

Az esemény keretében kerülnek átadásra a Szeder Fábián-díjak is, amelyet azon személyeknek, csoportnak, közösségnek ítélik oda, akiket a palóc kultúra-, hagyomány-, érték őrzésében a legjelentősebb képviselőnek tartanak. Többek közt Agócs Gergely, Pál István (dudás), Beke Beáta, Csáky Károly és Pósa Judit is átvehette már ezt az elismerést.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk