Online Táncház Nappal indul a Hagyományok Háza FolkStúdiója

A Hagyományok Háza idén kilencedik alkalommal rendezi meg a Táncház Napját. A különleges helyzetre való tekintettel ezúttal a szervezők a FolkStúdióból várják kilencórás programmal az érdeklődőket.

A FolkStúdió, a Hagyományok Háza online műsorfolyama közvetíti idén a Táncház Napját. A gazdag műsorkínálatban muzsika, tánc, zene, mese, beszélgetés szerepel, mindaz, ami a táncházmozgalom aktivistáit és a népművészet kedvelőit összeköti. A kilencórás élőadásban a nézők a kezdeményezés részleteiről kaphatnak részletes információkat, s a táncház szeretetéről folytatott beszélgetésbe is bekapcsolódhatnak. Emellett megismerhetik az idei Halmos Béla-vándordíjast és -emlékérmest is, valamint szó esik arról is, hogy az elismerés névadója miként fordult egykor az építészmérnöki pályától a népzene felé.

A 10.00 órakor kezdődő programban a talpalávalót ezúttal a Borfolk zenekar húzza. A Halmos Béla történetei a Paradicsomból című portréműsort követően Fábián Éva mesél, és az esti koncert alkalmával az új zenészgeneráció tagjai lépnek színpadra. A gálaműsor neve is hívogató: Dédapáink székely zenéje. A 19 órakor kezdődő esten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék hallgatói szerepelnek, közreműködik a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tánckara.

 

PROGRAM

10.00 Stúdióbeszélgetés
12.00 Halmos Béla történetei a Paradicsomból – portréműsor
Halmos Béla népzenész, kutató, tanár, a Sebő és Kalamajka együttes prímása mesél pályafutásáról és a táncházmozgalomban eltöltött 40 évéről.
12.50 Visszatekintés az elmúlt évekre - Táncház Napja 2012-2019
15.00 Vasárnapi mese Fábián Évával: Sárkányölő Sebestyén - Izgalmas, sárkányölős, királylányos mese sok vidámsággal, sok énekkel.
15.30 Visszatekintés az elmúlt évekre - Táncház Napja 2012-2019
18.30 Halmos Béla - emlékműsor (2013) - Közreműködnek: Kaláka együttes, Sebestyén Márta, Rátóti Zoltán (vers), Ökrös Csaba, Ferenczi György és a Rackajam
19.00 Dédapáink székely zenéje
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék hallgatóinak gálaműsorára, közreműködik a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tánckara.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A FolkStúdió elnevezés is új lehet a Hagyomány Háza programjait követőknek. A szervezet széles körű, online műsorfolyama, tükrözi majd azt a sokszínűséget, lüktetést, odafigyelést, ami a tevékenységüket, rendezvényeiket mindig jellemezte. A FolkStúdió keresztül ebben az átmeneti időszakban is színvonalas, szórakoztató tartalmakkal, szellemi és lelki táplálékkal tud eljutni a közönséghez. Ez a felület teljes mértékben a Hagyományok Házáról szól, ahol változatosan és a lehető legtöbb területet bemutatva képviselik kultúránknak ezt a szegmensét.

Május 16-tól naponta jelentkeznek élő koncertekkel, kulisszák mögötti betekintésekkel, kézműves tanfolyamokkal, interaktív vetélkedőkkel, portréműsorokkal, beszélgetésekkel. Az adások a megadott időpontokban válnak elérhetővé a Hagyományok Háza honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján!

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A Táncház Napját a megálmodói azért alapították, hogy a Kárpát-medencei magyarság megmutathassa - az UNESCO által is elismert - táncházmozgalom értékeit a külvilágnak. Ez egyben tisztelgés a mozgalom alapítói és tagjai előtt, akik napról napra adják át, estéről estére éltetik, hétről hétre dokumentálják, és évről évre őrzik hagyományainkat.
Ennek nyomán, nyolc évvel ezelőtt - az első táncház 40 éves évfordulóján - a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület hagyományteremtő szándékkal egész napos szabadtéri rendezvényt kezdeményezett a május 6-ához legközelebb eső szombatra. A rendezvény minden évben tudatosan az önkéntességre épül, ezzel is hangsúlyozva a táncházmozgalom alulról építkező, közösségszervező jellegét, s ezáltal is demonstrálja a közösségekben rejlő alkotóerőt.

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk