60 éves Bono, a U2 énekese

Bono, az ír U2 énekese Dublinban született 1960. május 10. Paul David Hewson néven. A hetvenes évek elején egy Lipton Village nevű, a szürrealizmussal kacérkodó banda tagja volt, itt ragasztotta rá legjobb barátja a később Bonóra rövidült Bono Vox (latinul jó hang) művésznevet.

Larry Mullen Jr. iskolai hirdetésére válaszolva lépett be a leendő U2-ba (akkor még Hype). A meghallgatáson azt állította, hogy tud gitáron játszani. Társai javaslatára inkább énekessé lépett elő és gyorsan kiderült, hogy karizmatikus egyénisége révén fizikailag és érzelmileg is szoros kapcsolatba tud kerülni a közönséggel.

A U2 névnél maradó együttes tagjai egyre jobban muzsikáltak, 1980-ban megjelent első albumuk, a Boy. 1983-ban megjelent első brit listavezető lemezük, a War.

 

 

A nagy áttörést az 1987-ben megjelent The Joshua Tree hozta meg. Az együttest szupersztárrá emelő korongon egyaránt merítettek az amerikai és az ír zenéből és a gospelből, a szövegek között van spirituális és nyíltan politizáló. Olyan dalok szerepelnek rajta, mint a Still Haven't Found What I'm Looking For, a Where The Streets Have No Name és a With Or Without You.

A The Joshua Tree máig legsikeresebb lemezük, amely két Grammy-díjat kapott, húsznál több országban vezette a listákat, csak az Egyesült Államokban tízmillió példányt adtak el belőle, és megjelenése után a U2 egyszerre szerepelt Time és a Newsweek magazin címlapján.

A nyolcvanas évek végén folyamatosan úton voltak, majd a rivaldafénytől visszavonulva a német újraegyesülés lázában égő Berlinben kezdtek hozzá egy új lemez felvételeihez.

Az 1991-ben megjelent Achtung Baby a U2 teljes zenei átalakulását jelentette, sokan az alternatív rock, a dance és az indusztriális zene elemeit is felhasználó albumot tartják legerőteljesebb és legjobb művüknek.

2001-ben piacra dobott, a hagyományos rockhoz visszatérő All That You Can't Leave Behind ismét régi önmagukat idézte. Ezt az irányt folytatta a 2004-es How to Dismantle an Atomic Bomb, amely kilenc jelölésből kilenc Grammy-díjat kapott, és 32 országban lett listavezető. Az öt év után megjelent újabb U2-lemez, a No Line on the Horizon lett tizedik brit listavezető albumuk, ennél többel csak a Beatles és Elvis Presley dicsekedhet.Eddigi utolsó, sorban a 14. albumuk a 2017-ben megjelent Songs of Experience.

 

 

1984-ben fellépett az eredeti Band Aid koncerten, és az annak 20 éves jubileumán tartott Band Aid 20-on is. 1999 óta egyre többet vesz részt a harmadik világban élőkért folytatott kampányokban, az elszegényedett országok adósságának elengedéséért és Afrika helyzetéért szónokolva.

2002 májusában az USA pénzügyi államtitkárát, Paul O'Neillt egy négy országot érintő afrikai túrára vitte. Ugyanabban az évben megalapította a DATA (Debt, Aids, Trade in Africa) nevű szervezetet. A szervezet célja, hogy felkeltse az emberek figyelmét Afrika megfizethetetlen államadósságaira, az AIDS ellenőrizhetetlen terjedésére és az igazságtalan kereskedelmi szabályozásokra, amelyek előnytelenek a szegény országok állampolgárainak. Beszédet tartott Paul Martin (Kanada miniszterelnöke) beiktatásának alkalmából, aki cserébe segítségéről biztosította a krízis megoldásában.

1992-ben a U2 gitárosával, David Howell Evansszel (The Edge) közösen megvásárolták a kétcsillagos, 70 szobás Clarence Hotelt Dublinban és átépíttették egy ötcsillagos, 49 szobás hotellé, amely nagyon gyorsan felkapottá vált, mint a város legstílusosabb (és legdrágább) szállodája. 1993. július 23-án a Zooropa album kapcsán koncertezett Budapesten: mivel akkor nem körszínpadon játszottak, megfelelt nekik a Népstadion.

 

 

2002-ben Bono – akinek apja római katolikus és anyja protestáns volt – előszót írt a Cannongate Book's által kiadott Zsoltárok könyvéhez, mely része volt a kiadó kilenc bibliai könyvből álló zsebkönyvsorozatának.

Ugyanebben az évben felkerült a BBC 100 legnagyobb brit listájára (amely nyilvános szavazás alapján áll össze és íreket is tartalmazhat) olyan hírességek mellé, mint Sir Winston Churchill, Diána walesi hercegné, I. Erzsébet királynő és Bob Geldof.

2005-ben megjelent a Bono Bonóról - Beszélgetések Michka Assayasszal (Bono on Bono - Conversations with Michka Assayas) című könyv, melyet magyarul 2006-ban adtak ki.

A francia becsületrend lovagja, a Brit Birodalom rendjének tiszteletbeli parancsnoka, pályafutása során Grammy-, Oscar-, Golden Globe- és Nobel-békedíjra is jelölték, a Golden Globe-díjat 2014-ben a Mandela: Hosszú út a szabadságig című film egyik betétdaláért el is nyerte.

ATEMPO.sk