Tanulj néptáncot és népszokásokat - online sorozat indult (+VIDEÓ)

Játék és tánc 10 percben - Családi hagyományőrzés karantén idején címmel indult a Várkert Bazár nyolc részes online programsorozata.

A sorozat a hagyományőrzés, népi babonák, játékok sorát mutatja be, gerincét pedig a tánctanulás jelenti, amelyhez a család minden tagja csatlakozhat. A Nyitra vidéki falvak népszokása szerint május elsejével, a májusfa állítását követően mehettek a lányok bálba, táncmulatságra.

A Játék és tánc sorozat minden hétvégén más-más népcsoportok táncait mutatja be szombatonként egészen június végéig. A tánctanulás mellett a videók egy-egy népszokást, parasztregulát, gyermekdalt, ritmusjátékot is megismertetnek a nézőkkel, akik betekinthetnek a népviseletek mesés világába Fitos Dezső táncművész, koreográfus és művészeti vezető, valamint Kocsis Enikő táncművész, koreográfus és művészeti vezető közreműködésével.

Az első epizód Tavaszkezdő népszokások - Moldvai tánctanítással címmel jelentkezett, míg május 16-án a Szerelmi babonák - Felcsíki tánctanítással tematikát követhetik a nézők.

 

 

A további epizódok témái: Vásár - Rábaközi tánctanítással, Disznótoros - Bukovinai tánctanítással, Lakodalmas - Zalai tánctanítással, Szüret - Sárközi tánctanítással, Fonó - Gyimesi tánctanítással, végül pedig a Maszkurázás - Szatmári tánctanítással című rész zárja a sorozatot június 27-én.

ATEMPO.sk / MTI