Grecsó Krisztián és Láng Zsolt kapták a Libri-díjat 2020-ban

Láng Zsolt Bolyai című regénye kapta a 2020-as Libri irodalmi díjat, a közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián Vera című regénye nyerte el.

A 2016-ban alapított elismerés az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza, célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire.

A 10 döntős könyvet a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül, a kulturális élet 180 képviselőjének javaslata alapján választották ki. Az irodalmi díj győztesét ötfős szakmai zsűri választotta ki, amelynek Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba volt a tagja. A közönségszavazáson idén rekordszámú, 34 ezer szavazat érkezett a 10 döntős műre.

Károlyi Csaba irodalomkritikus, a zsűri tagja szerint Láng Zsolt győztes könyve egyszerre tudósregény, aparegény, művészregény, útirajz, történelmi regény, és még krimi is van benne.

"Izgalmas, nagyon olvasmányos, rejtélyes, sőt humoros és erotikus. Bravúros dialógusokat is kapunk. Burkolt önéletrajz s egy regény arról, hogyan születik a regény. Mindez egyetlen szóban összefoglalva: Bolyai" – mondta Károlyi Csaba.

 

Libri-díj

 

Beck Zoltán szerint Grecsó Krisztián közönségdíjas regénye "beavatás-történet, az első szerelemé, az önmagával bajlódó tinédzseré, és körülötte a homályban hagyott, mégis pontosan érzékelhető valóságé".

A Libri irodalmi díj és közönségdíj ünnepélyes átadóját - a rendkívüli helyzetre való tekintettel - a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán tartották. Mint Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing- és kommunikációs igazgatója emlékeztetett rá, tavaly megemelték a díjakkal járó támogatás összegét, így 2 millió forint pénzjutalom és 30 millió forint médiatámogatás fölött rendelkezhetnek a nyertes könyvek szerzői.

 

A döntős kötetek

1. Babarczy Eszter - A mérgezett nő

2. Barnás Ferenc - Életünk végéig

3. Bodor Ádám - Sehol

4. Darvasi László - Magyar sellő

5. Grecsó Krisztán - Vera

6. Láng Zsolt - Bolyai

7. Nádasdy Ádám - Jól láthatóan lógok itt

8. Péterfy Gergely - A golyó, amely megölte Puskint

9. Tóth Krisztina - Fehér farkas

10. Závada Pál - Hajó a ködben

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Libri