Virtuózok első középdöntője – ma a tinédzserek versenyeznek

Virtuózok

Ma este 20.20-tól folytatódik a Virtuózok az M1-en, a közmédia komolyzenei tehetségkutató műsora. Elkezdődnek a középdöntők. Elsőként a tinédzserek versenyezhetnek a döntőbe jutásért.

A világon az első ilyen jellegű televíziós műsorban a fiatalok három korcsoportban versenyeznek a legkülönbözőbb hangszerekkel, illetve énekhangjukkal. Az ifjú tehetségek előadásait most is aneves művészekből és szakértőkből álló zsűri értékeli, melynek tagjai Miklósa Erika operaénekes, Batta András zenetörténész, Kesselyák Gergely karmester, Némethy Attila zongoraművész és Szenthelyi Miklós hegedűművész.

A műsor fővédnökségét nem kisebb szaktekintély vállalta, mint a Bécsi Állami Operaházat csaknem két évtizeden át vezető Ioan Holender.

A Virtuózok elővágató adásaiban korcsoportonként hallgatták meg a jelentkezőket, majd a szakmai zsűri döntése alapján minden korcsoportból kilenc versenyző juttattak tovább a középdöntőbe. Innen korcsoportonként három-három muzsikus jut tovább a döntőbe, ahol a zsűri minden életkorból egy-egy győztest választ. Az ezt követő fináléban a három korcsoport-győztes lép színpadra, már csak a közönség kegyeiért versengve.

A műsor abszolút fődíjasát a nézők segítségével választják ki. A decemberben záruló műsor három korcsoport-nyertese saját lemezfelvételt és amerikai fellépést nyer: a legjobbak a New York-i Avery Fisher Hall, a torontói Roy Thomson Hall, illetve a miami Kravis Center színpadára léphetnek. A fináléban legjobbnak választott abszolút fődíjas az amerikai fellépésen és a lemezszerződésen túl 12 millió forintot, azaz havi 1 millió forintot nyer, amit zenei karrierjére fordíthat.

A középdöntők, a döntő és a finálé adásaiban olyan nemzetközi sztárok lépnek fel a versenyző gyerekekkel, mint például Thomas Hampson, Alexander Markov, Baráti Kristóf, Várdai István, The Piano Guys.

Amadinda

A ma este sztárvendége a világhírű Amadinda ütőegyüttest, akik 30 éve vannak a zenei pályán, több 100 koncertet adtak 4 kontinens 33 országában, több mint 30 lemezük jelent meg.

A finálé másnapján, december 20-án, a Syma csarnokban adnak gálakoncertet a legtehetségesebb fiatalok, valamint hazai és külföldi komolyzenei sztárvendégek.

ATEMPO.sk