Minden, ami folk – indul az online FolkStúdió

Minden, ami folk – indul az online FolkStúdió

Rendszeres műsorral indul szombaton a FolkStúdió. A Hagyományok Háza műsorfolyama színvonalas, szórakoztató tartalmakkal, szellemi és lelki táplálékkal várja nézőit.

A Táncház Napi kísérleti adást követően május 16-án indul a Hagyományok Háza online műsora, a FolkStúdió. A program élő koncertekkel, kulisszák mögötti betekintésekkel, kézműves tanfolyamokkal, interaktív vetélkedőkkel, portréműsorokkal, beszélgetésekkel  színesíti a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő hagyományőrzők és a népi kultúra iránt érdeklődők mindennapjait.

A Média Műhely kezdeményezése egy átgondolt folyamat része. Youtube csatornáján az utóbbi két évnek köszönhetően számtalan ismeretterjesztő anyag, valamint közel száz Folkudvar magazinműsor részlet érhető el. Ugyancsak a nézőket szolgálják a hetvenéves Magyar Állami Népi Együttes értékes felvételei, beleértve az Akkor és most- Élő néphagyomány összeállításokat.

 

FolkStúdió

 

A szervezők a FolkStúdiót egy olyan széleskörű műsorfolyamnak szánják, amely tükrözi az Intézmény sokszínűségét, napjainkhoz kötődő empátiáját. A palettán a meséktől kezdve az amatőr együtteseket megszólító kvíz műsoron keresztül számos program szerepel. A műsorfolyam egy része előre gyártott tartalom, így már hetek óta folynak az előkészítő munkák. Az alkotók a napi műsorban az igényeket is figyelembe veszik, valamint számolnak a mostani nehéz járványügyi helyzet enyhülésével is.

A napi program a Hagyományok Háza honlapján lesz érhető. A szombati adás fókuszában a Köszönjük Magyarország projekt szerepel, valamint a nézők megismerhetik a Virágoztam anno rajzpályázat győzteseit. Kalina Veronika az Egy emberöltőn át tematikus rovathoz kapcsolódó szokásokat és rítusokat osztja meg.

A hétfői nap mesével indul, s a Magyar Állami Népi Együttes mozijával folytatódik. A keddi Folkkvízben budapesti amatőr együttesek mérik össze tudásukat.

 

FolkStúdió

 

SZOMBATI PROGRAM

10.00 Stúdióbeszélgetés
12.00 Halmos Béla történetei a Paradicsomból – portréműsor
Halmos Béla népzenész, kutató, tanár, a Sebő és Kalamajka együttes prímása mesél pályafutásáról és a táncházmozgalomban eltöltött 40 évéről.
12.50 Visszatekintés az elmúlt évekre - Táncház Napja 2012-2019
15.00 Vasárnapi mese Fábián Évával: Sárkányölő Sebestyén - Izgalmas, sárkányölős, királylányos mese sok vidámsággal, sok énekkel.
15.30 Visszatekintés az elmúlt évekre - Táncház Napja 2012-2019
18.30 Halmos Béla - emlékműsor (2013) - Közreműködnek: Kaláka együttes, Sebestyén Márta, Rátóti Zoltán (vers), Ökrös Csaba, Ferenczi György és a Rackajam
19.00 Dédapáink székely zenéje
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék hallgatóinak gálaműsorára, közreműködik a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tánckara.

 

 

Május 16-tól naponta jelentkeznek élő koncertekkel, kulisszák mögötti betekintésekkel, kézműves tanfolyamokkal, interaktív vetélkedőkkel, portréműsorokkal, beszélgetésekkel. Az adások a megadott időpontokban válnak elérhetővé a Hagyományok Háza honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján!

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk