Új hangjátékot készített a Szegedi Nemzeti Színház – hallgassátok meg!

Szegezdi Róbert vezetésével Valentyin Katajev A kör négyszögesítése című művéből készül hangjáték a Szegedi Nemzeti Színházban, a produkció hétfőtől hallgatható meg.

Az elmúlt időszakban számtalan versmondást, meseolvasást, előadást hallhatott és láthatott az interneten a közönség,

a színdarabból készült hangjáték azonban újdonság az online kínálatban.

A cím önmagában egy lehetetlennek tűnő mértani feladat: egy adott kör területével egyenlő területű négyzet szerkesztése. Valentyin Katajev vígjátékában egy ma már letűnt korszak hajnalán, 1921-ben, hasonló feladattal birkóznak meg a darab főhősei, valahol Moszkvában, egy albérleti szobában. Két friss házaspár elveszve az izmusok ideológiáiban, összeköltözésük napjától küzdenek a szocialista családerkölcs, az ágyrajáró költő barátjuk, és az ajtó előtt veszteglő kerékpár akadályaival. Az első titkolózások, veszekedések után lassan, de egyre biztosabban ismernek rá teljes szabadságuk-boldogságuk zálogára: az igazi szerelemre, és már nem csak a szobában, az ágyként funkcionáló utcai padon, a vacsorán, hanem előbb-utóbb házastársaikon is osztoznak.

Szegezdi Róbert szerint "a cél ugyanaz, mint mindig: jelen lenni". Valahogy, mindenáron megadni a közönségnek a lehetőséget a találkozásra. Hogy a színház akkor is jelen legyen, amikor sehol sem megy fel a függöny, üresen kong a nézőtér, sötét és néma a színpad - fogalmazott a rendező.

A tavaly fiatalon elhunyt Radnai Annamária nyersfordítása nyomán készült hangjáték három részben, hétfőn, szerdán és pénteken kerül fel a színház YouTube-csatornájára, ahol június 30-ig lesz elérhető.

 

https://www.youtube.com/watch?v=70kgAwUVbwY

 

Szereplők:

Ludmilla - Menczel Andrea
Abram - Szívós László
Tonya - Sziládi Hajna
Vászja - Vicei Zsolt
Jemeljan Csernozemnij - Poroszlay Kristóf
Csemadanov professzor - Jakab Tamás
Rádióbemondó - Tánczos Adrienn
Szomszéd kislány - Vicei Cili
Szomszéd kisfiú - Horgas Marci

Hang - Tóth-Bagi Csaba, Bojan Markelity, Kothencz Arnold
Zörej - Tóth Ádám
Főcímzene - Deák Gábor, Szegezdi Róbert
Zenei szerkesztő - Medveczky Balázs
Felvételvezető - Czene Zoltán
Rádióra alkalmazta és rendezte - Szegezdi Róbert

EZ, ATEMPO.sk / MTI