A zene és a költészet találkozása - Zsapka Attila születésnapjára

Ma ünnepli születésnapját Zsapka Attila, gitáros, énekes, zeneszerző, a felvidéki magyar zenei élet egyik kiemelkedő alakja.

Attila Párkányban született 1968. május 17-én. Kisgyermek korában édesanyja Szécsi Pál lemezeit hallgatta csodálattal. Hat éves lehetett, amikor a televízióban végignézte a Beatles „Egy nehéz nap éjszakája” című filmjét. Ez a pillanat meghatározta életet, ettől kezdve gitáros énekes szeretett volna lenni. Nem sokkal később pedig meg is kapta első gitárját.

 

Kor-Zár

 

Kamaszként több rövidebb és hosszabb életű zenekarban játszott, majd 1989-ben unokatestvérével, Zsapka Zsolttal megalapították a máig is aktív Kor-Zár verséneklő együttest.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

2005-ben elhatározta, hogy a Kor-Zár mellett egyéni pályán is szerepelni fog. Elsődleges célja az volt ezzel, hogy rendszeresen fel tudjon lépni Szlovákia magyar tanítási nyelvű iskoláiban, népszerűsítve az énekelt vers műfaját a diákság körében. Kezdetben egy szál gitár kíséretében, egyedül járta Felvidéket, de azóta már barátokat, zenésztársakat is talált mindehhez.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Az évek során a Kor-Zár tagjai mellett sok kitűnő zenésszel és előadóművésszel volt és van szerencséje együtt dolgozni, köztük Kátai Zoltán és Dinnyés József énekmondók, a Kaláka együttes, Vadkerti Imre előadóművész, Korpás Éva népdalénekes, Gál Tamás színművész, Lakatos Róbert brácsaművész, Benkó Ákos jazz dobos, Emmer Péter gitárvirtuóz, Farnbauer Péter billentyűs, gitáros és még sokan mások.

 

Vadkerti-Zsapka-Sipos

 

A Felvidék magyar iskoláit Vadkerti Imrével ás Sipos Dávid szoxofonossal járják, ez a formáció 2016-ban Harmónia díjat is kapott. Korpás Évával Szécsi Pál emlékkoncerteket tartanak, Benkó Ákossal és Emmer Péterrel pedig ZSEB zenekar név alatt szórakoztató zenét játszanak idehaza és a Kárpát–medence magyarlakta vidékein.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A verséneklésnek köszönhetően volt szerencséje személyesen megismerkedni olyan neves költőkkel, mint Gál Sándor, Varró Dániel, Lackfi János, Mészely József, valamint Böröczki Mihály és Z. Németh István. Rendszeresen ott van a Tompa Mihály Országos Verseny verséneklők zsűrijében is.

VIDEÓ: Ilyen volt a Vadkerti-Sipos-Zsapka trió első karanténkoncertje

Zsapka Attila szobakoncert sorozatot indított kicsiknek, nagyoknak (+VIDEÓK)

Isten éltesse Zsapka Attilát!

EZ, ATEMPO.sk