25 éves a Peron Music Tehetségkutató

Magyarország legpatinásabb könnyűzenei tehetségkutatója Tatabányán indult 25 éve. Milyen neveket adott ez a 25 év? Margaret Island, Aurevoir, Szatmári Juli. Csak néhány izgalmas név a háromszázötvenből.

A Peron Music Tehetségkutató szakmai rendezvényt a Peron Music Alapítvány hozta létre 1993-ban. Közvetlenül Berki Tamás és Victor Máté ösztönözte az akkor újszerű szakmai rendezvény létrehozását. Tatabánya azóta is folyamatosan, megbízhatóan és magas színvonalon szolgálja a fiatal előadók megjelenését, kiválasztását és folyamatos mentorálását is.
A könnyűzenei tehetségkutatók rendszerében a bizalom, a megbízhatóság megteremtésének szándékával indult el a tatabányai Peron Music Tehetségkutató. A kilencvenes évek elején ez igen nagy kihívást jelentett. Akkoriban a fel-felbukkanó hasonló események körül a botrányok igen gyakoriak voltak. Rendezetlen volt sok dolog a területen.

A Peron Music Tehetségkutató biztosította mindig az átláthatóságot, a szempont rendszert, a legjobb helyszínt, technikát, és szakembereket a zenekarok, előadók számára.

Az igen magas színvonal a magyar nyelven alkotó zenekaroknak volt elsősorban kedvező.

Így indult egy sikertörténet - 30 éve született a Peron Music Tatabányán

A megyei zenekaroknak igen magasra kellett tenni a mércét az alkotás és előadás területén. A tehetségkutató történetében első alkalommal a megyei Trick zenekar nyert, amelyet a Volumen folytatott sokkal később.

A leghíresebb nyertes zenekar a Margaret Island volt, akik páratlan tehetséggel, szorgalommal és intelligenciával dolgoztak együtt a Peron szakembereivel a győzelem előtti éveikben. Azóta pedig gyakran találkoznak velük.

Az Aurevoir tagjai részben közel élnek Tatabányához. Kivételes hangulatú koncertre emlékezhetünk velük kapcsolatban. Az elmúlt évek tehetségkutatóinak valamennyi előadója visszanézhető a PeronMusic Youtube csatornán. Nézettségben itt az Aurevoir a vezető csapat.

 

Margaret Island

 

A tatabányai Peron Music Tehetségkutatók korábbi győztesei:

RAD (Budapest)
Zuzu (Budapest)
Gravefruit (Budapest)
Philadelphia (Budapest)
Csakazértis (Budapest)
Kálvintér (Debrecen)
Jókor (Budapest)
The Crybabies (Pécs)
Láma Dalai (Kiskunfélegyháza)
Hangerilla (Tokaj)
Trick (Nyergesújfalu)
Renovage (Enying)
Nuklea (Csepel)
Szatmári Juli (Szombathely)
Margaret Island (Budapest)
Volumen (Tatabánya)
Darjeeling (Budapest)
Perfekt Pill (Budapest)

„A Peron Music Tehetségkutató nagyban hozzájárult a márkanév elterjedéséhez, hiszen több, mint 350 zenekar járt nálunk csak ennek a programnak köszönhetően. Tehetségkutató szakemberei abban voltak érdekeltek, hogy a Peron folyamatosan megújuló tehetségkutató lehessen. Bőségesen vittünk mindig újdonságokat a szakmai rendezvénybe. Közben partnerségben gondolkodva új tehetségkutatókat hoztunk létre Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Magyarkanizsán. Kolozsvár mellett Felvidéken és idén Beregszászon is zenei tehetségeket fedezhetünk fel együttműködő szervezetekkel. Közben a hazai színtéren a Veszprém megyei tehetségkutató életre hívása, folyamatos működése is sikert hozott.

Abban vagyunk érdekeltek, hogy a Kárpát-medencében 26 tehetségkutató szolgálja a fiatalokat.” - mondta Pap Tibor elnök.

Cserteg István, a Peron Music tehetségkutató alapítója hozzátette: „Nagyon büszke vagyok arra a csapatra, amely minden évben képes újabb és újabb 14 zenekart a döntőben kiszolgálni alázattal. Jó, hogy ennyi tehetséges fiatal megfordul Tatabányán. Az is büszkeség számomra, hogy a határon túli tehetségkutatóink is egyre nagyobb zenekari neveket adnak a magyar zeneiparnak. A magyar nyelven való alkotás igen fontos, de még fontosabb, hogy a zenekar közösséget, és egyben értéket is jelent.

Bár 25 év alatt változtak a hanghordozók, a zenét sugárzó rádió és tv állomások, egy dolog megmaradt: szeretni, énekelni a jó dalokat.

Legutóbb a 4S Street zenekar koncertjén teltházat, kiváló hangulatot láttam, érezhettem Tatabányán. Sokat utaztak Erdélyből idáig.”

 

Peron Music

 

Mint köztudott a Peron szakemberei a boldog zenészt bátorítják. Boldogan zenélni tanulni, koncertezni – az már fél siker. Ebben adhat támogatást a meghirdetett 25. Peron Music Tehetségkutató, amelyre a zenekarok, előadók augusztus 16-ig lehet jelentkezni a Peron Music Alapítvány Facebook oldalán. Az idei tatabányai döntőn 14 zenekar vehet rész A Vértes Agorájában szeptember 19-én.

RÉSZLETEK

A szakmai zsűriben folyamatosan váltják a zeneszakma kiválóságait. Néhány név:

Victor Máté, Berki Tamás, Lukács Peta, Schneider Zoltán, Újfalusi Gábor, Kémeri Péter, Ruff Ferenc, Huszti Zoltán, Fekete Gábor, Uzseka Norbert, Molnár Tamás, Godó Zoltán, Godó Péter, Szilágyi György, Hartmann Kristóf, Bodnár Gábor, Kercsmár Zsolt, György Péter, Felner Richie, Fikner József, Fekete Samu, Binges Zsolt, Racs Attila, Somlói Ferenc, Pap Tibor, Maróthy Zoltán, Kowalsky, Gátos Iván, Kovács Zoltán, Hímer Bertalan Paya, Szabó Attila, Orosz-Pál Levente, Bedőházi Attila Csaba, Cserteg István, Ruff Ferenc, Bajnai Zsolt, Kardos-Horváth János, Andrásik Remo, Bagossy Norbert, Bali Dávid, Kovács Ákos Dadan.

ATEMPO.sk