Trianon-rockopera határon túli előadókkal a TV-ben

Az Esztrád Színház 2018. június 22-én és 23-án a budapesti Hősök terén mutatta be a Trianon-rockoperát Koltay Gábor rendezésében. A két előadást összesen 18 ezer ember látta a helyszínen.

Az előadásokat 12 kamerával rögzítették, ezt a felvételt láthatjuk csütörtökön 14 óra 15 perctől a Duna World csatornán.

ITT NÉZD ONLINE

A mű zenéjét Koltay Gergely, a Kormorán együttes alapítója és vezetője szerezte, aki egyben a dalszövegek túlnyomó többségét is írta. A rockopera szövegkönyvét, amelyben versek, prózarészletek, dokumentumok is elhangzanak, Koltay Gábor állította össze.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A zenés történelmi játék szereplői között a felvidéki Vadkerti Imre mellett ott van még Varga Miklós, Kalapács József, Rudán Joe, Palcsó Tamás, Makrai Pál, Sipos Imre, Benkő Péter, Laklóth Aladár, Ruttkay Laura, Fehér Nóra, Bodnár Vivien, Kuczmann Ágnes, Varga Vivien, Varga Szabolcs és Szentgyörgyváry Laura is.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A produkcióban, amelynek koreográfusa a makói Forgatós Táncegyüttes vezetője, Doktor László volt, több száz táncos, hagyományőrző, lovas és artista működött közre.

A zenés darab néhány család történetén keresztül mutatja be, miként befolyásolta életünket mindaz, ami 1920. június 4-én történt. Azon a napon írták alá az első világháborút lezáró békeszerződést Versailles-ban, a Grand Trianon palotában, a következmény pedig Magyarország szétszakadása volt, területének több mint kétharmadát veszítette el.

A darab négy tételből áll: az első a 19. század végi millenniumi ünnepségektől Trianonig tart, a második 1920-tól a második világháború végéig, a harmadik a Kádár-korszakot mutatja be, a záró tétel pedig a rendszerváltozás óta eltelt éveket, benne az EU-csatlakozást is.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

EZ, ATEMPO.sk / MTI