Koncertek a nemzeti összetartozás jegyében a Gastroblues Fesztiválon

A Gastroblues Fesztivál, melyet idén november 30. és december 6. között rendeznek a nemzeti összetartozás éve alkalmából a fesztivál zárónapján megrendezi a Testvérvárosok Zenés Találkozóját, amelyen paksi, galántai (Felvidék), viski (Kárpátalja) és kézdivásárhelyi (Székelyföld) zenészek lépnek fel.

A minifesztivált a paksi származású Juhász Kitti népdalénekes és Morvai Tamás jazzgitár művész népzenénken alapuló ám a jazz világa felé tartó saját zenei stílusú programmal nyitják.

Felvidéket elsősorban Buják Andor (Ghymes együttes egykori tagja - 1984-2004) és Barátai, a GP Klub (Bohus Zoltán, Buják Krisztián, Lengyel István, Turtev Juraj) képviselik Galántáról és környékéről.

Pál István Szalonna és Bandája, valamint Ferenczi György és a Rackajam közösen állnak majd színpadra. Pál István a Magyar Állami Népi Együttes vezetője és húga Pál Eszter Visken születtek, igazi lokálpatrióták. A két zenekart sokéves baráti és alkotói kapcsolat, valamint közösen kiadott lemez fűzi egymáshoz.

Végül a Kormorán együttes is színpadra áll, melynek hegedűse Gáspár Álmos a háromszéki Kézdivásárhelyen született, az énekesei Fehér Nóra délvidéki, Vadkerti Imre pedig felvidéki.

Terveink szerint az utolsó fellépő után a testvérvarosok zenészei közös örömzenéléssel búcsúznak el egymástól és a közönségtől.

EZ, ATEMPO.sk