Elhunyt Strieženec Horváth Rudolf koreográfus, a Csallóközi Táncegyüttes alapítója

Elhunyt Strieženec Horváth Rudolf koreográfus, a Csallóközi Táncegyüttes alapítója

Életének 90. évében elhunyt Strieženec Horváth Rudolf koreográfus, a Csallóközi Táncegyüttes alapítóatyja – adta hírül a Televízió.sk.

Temetésére 2020. június 19-én, pénteken 14.00 órakor kerül sor a pozsonypüspöki temetőben (Mramorová 2, Bratislava 821 06).

Strieženec Horváth Rudolf 1930. szeptember 19-én, Pozsonypüspökin született. Dolgozott munkásként, tanítóként, művelődési intézeti igazgatóként, újságíróként.

1954-1984 között a Csallóközi Dal- és Táncegyüttes, Dunaszerdahely, (előtte Felső-Csallóközi Népi Együttes, Somorja; Dunaág Táncegyüttes, Dunaszerdahely; Felső-Csallóközi Népi Együttes, utána Pozsonypüspöki tánccsoport ) alapítója, koreográfusa.

A Csemadok megalakulása után a csehszlovákiai magyarok kulturális életének újraszervezésében jelentős szerepet játszott a pozsonypüspöki Csemadok-alapszervezet néptánccsoportjának vezetőjeként és koreográfusaként.

Koreográfusként többek között a Nyitrai Pedagógiai Főiskola Magyar Kara néptánccsoportjának és a pozsonyi Szőttes Néptáncegyüttesnek a munkáját segítette.

Előadója volt a Csemadok és a Népművelési Intézet által szervezett rendszeres tánccsoport-vezetői tanfolyamoknak. Tanácsadóként segítette a két intézmény munkáját, Takács Andrással együtt néptánc gyűjtéseket is folytatott. A Nyitrai Pedagógiai Főiskola Magyar Karának tánccsoportjával (Cigánytánc) és a Szőttessel (Üveges, lassú és friss) kétszer nyerte el Az év legjobb koreográfiája díjat. Vezetésével a Csallóközi Dal- és Táncegyüttes meghatározó szerepet töltött be a szlovákiai magyar néptáncmozgalomban, és több néptáncegyüttes (Istiglinc, Dunaág) megalakulását kezdeményezte.

2016. január 24-én átvehette a Csemadok Közművelődési Díját.

ATEMPO.sk / televizio.sk