A határon túli magyar színházak helyzete a Jó kérdés különkiadásában

A határon túli magyar színházak helyzete a Jó kérdés különkiadásában

A Jó kérdés beszélgetéssorozat nyári online különkiadásának következő, szezonzáró alkalmával határon túli magyar színházak vezetői osztják meg tapasztalataikat arról, hogyan érintette őket a koronavírus-járvány okozta leállás, hogyan, milyen szabályok betartásával indul újra a munka, és milyen terveik vannak a következő évadra.

A Magyar Színházi Társaság beszélgetéssorozatának harmadik évadában is olyan szakmai kérdésekkel foglalkozott, amelyek a színház iránt érdeklődő szélesebb közvélemény érdeklődésére is számot tartottak. A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetésével a sorozat az online térbe költözött, és három Korlátok közt című különkiadásban az aktuális korlátozásokat, a jelen és a jövő lehetőségeit járta körbe. Az első két alkalommal magyarországi kő- és szabadtéri színházak vezetőit kérdezték, a záró beszélgetésen a határon túlra tekintenek.

Vendégük lesz Czajlik József, a Kassai Thália Színház igazgatója, Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója és Körmöci Petronella, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának igazgatója, akiktől azt igyekezenk megtudni, hogyan érintette a határon túli magyar színházakat a koronavírus-járvány. Hogyan indul(t) újra a színházi élet Szlovákiában, Romániában és Szerbiában, és hogyan tervezik a következő évadot? Milyen központi szabályozások érvényesek náluk jelenleg? Figyelték/figyelik-e más országok tapasztalatait, és van-e országos egyeztetés a legjobb gyakorlatok megosztásáról?

A beszélgetést, amely a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján és a Jó kérdés Facebook-oldalán június 18-án 17.00 órától tekinthető meg, Seres Gerda újságíró, a Kultúra.hu munkatársa vezeti.

ATEMPO.sk