Pozsony díszpolgára lett a Karel Gott

Karel Gott

Pozsony díszpolgára lett Karel Gott, az egyik legnépszerűbb cseh énekes, Prága "aranycsalogánya".

A díszpolgárságot adományozó oklevelet és a szlovák főváros jelképes kulcsát Milan Ftácnik pozsonyi főpolgármester kedden este adta át a Szlovákiában is rendkívül népszerű cseh énekesnek.

Pozsony önkormányzata ezzel kívánta elismerni Karel Gott érdemeit az egykori csehszlovák könnyűzene, valamint a cseh-szlovák kulturális kapcsolatok fejlesztése terén. Gott a kitüntetést 75. születésnapja alkalmából kapta.

"Pozsonyt második otthonomnak tekintem, hiszen ötvenöt éves énekesi karrierem több fontos állomása fűződik a városhoz" - jelentette ki az oklevél átvétele után az énekes.

 

Karel Gott egyik első nagy sikerét Pozsonyban érte el, amikor 1966-ban megnyerte a Pozsonyi Líra táncdalfesztivált. A győztes dalt (Mám rozprávkovy dom - Mesés házikóm van) a cseh művész szlovákul énekelte.

"Ma is köszönetet kell mondanom a szlovák közönségnek, amely annyi év után is hű maradt hozzám. Még a legjobb dal, a legnagyobb sláger sem ér semmit, ha azt a közönség nem ismeri és nem szereti" - mondta újságíróknak Gott.

Karel Gott előtt csak egy cseh állampolgár, Václav Havel egykori csehszlovák, majd cseh államfő kapott díszpolgári címet Pozsonytól. Havel 2009-ben vette át az oklevelet.

ATEMPO.sk / MTI